VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ÇİMENTO FABRİKASINDAN AÇIKLAMA

29 Ağustos 2017

..........................

Bolu’nun Çaydurt mevki Yuva Köyü mevkinde bulunan Bolu Çimento Fabrikası’ndan Çatakören Deresi’ne  feul oil  deşarj edilmesi ve yüzlerce hayvanın telef olması sonrasında basın yayın organlarında çıkan haberle ilgili kurumdan yazılı açıklama yapıldı.

İŞTE O AÇIKLAMA

“Bugün sosyal medya ve basına yansıyan “Bolu Çimento fabrikasının tankından sızan fuel oil’den kaynaklı çevre kirliğine” yönelik haberlere istinaden, yaşanan süreçle ilgili açıklama yapmayı ve kamuoyuna tüm şeffaflığıyla bilgi verme sorumluluğunu üzerimizde hissediyoruz.

“SU ALMA VAKASINDA KAÇAK OLDUĞU”

2 Ağustos 2017 tarihinde, Yuva Köyü mevkiinde faaliyet gösteren fabrikamızda, uzun süredir kullanımda olmayıp büyük oranda boş olan fuel oil depolama tankının su alma vanasında kaçak olduğu ve fuel oil su karışımının fabrikamız yanından akan Çaydurt Deresi’ne ulaştığı tespit edilmiştir.

 

Tespitin hemen ardından durum kontrol altına alınarak vana değiştirilmiştir. Bolu Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan tespit çalışmalarının ardından şirketimizce organize edilen uzman bir ekip bölgeye yönlendirilmiş ve temizlik çalışmalarına ivedilikle başlanmış, acilen birkaç aşamada kurulan tutucu bariyerlerle Çaydurt Deresi’ne sınırlı ölçüde ulaşan fuel oil in yayılması önlenmiştir.

“DERE YATAĞI TEMİZLENDİ”

Bolu Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uzmanlarının gözetimi ve işbirliğinin yanı sıra, uzman ekipler, çok sayıda iş makinesi ve araç-gereç desteği ile yürütülen çalışmalar sonucu tüm fuel oil ortamdan uzaklaştırılmış, bölgenin dere yatağı çok detaylı bir şekilde temizlenmiştir.

“GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR”

Çalışmalar süresince eşzamanlı olarak, yetkililerce dereden alınan su ve toprak numuneleri, yetkilendirilmiş uzman laboratuvara gönderilerek gelişmeler sürekli olarak takip edilmiştir.

KALICI ÇEVRESEL HASAR OLUŞMAMIŞ

Bolu Çimento olarak tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımızla, tam bir sorumluluk bilinci ve tüm gücümüzle yürüttüğümüz bu çalışmalarda Bolu Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ve çalışmaları bizzat yürüten uzman ekibin destekleri ve sağduyulu yaklaşımları ile kalıcı çevresel bir hasar oluşmamıştır.

“KAZAEN OLUŞAN BÖYLESİ DURUMLARDA”

Konu ile ilgili çalışmaları anlatan kamuoyu açıklamamız web sitemizde de yayınlanmıştır.

 Bolu Çimento olarak, faaliyetlerimizi her zaman olduğu gibi bugünde çevreye olan tüm duyarlılığımızla devam ettirdiğimizin, hiç arzu edilmese de, tüm önlemlere karşın bu örneğinde olduğu gibi kazaen oluşan böylesi durumlarda azami hassasiyet ve sorumluluk bilinci ile tüm kaynaklarımızla her zaman seferber olmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz.

 

OLAYIN GEÇMİŞİ

Bolu D-100 karayolu Çaydurt mevkinde bulunan Bolu Çimento Fabrikasının yakıt tankından dereye sızan fuel oil, yüzlerce balık ve kümes hayvanlarının ölmesine neden oldu.

Bolu’nun Çaydurt Mahallesi’de bulunan Bolu Çimento Fabrikası’nın yakıt tankından Çaydurt Deresi’ne fuel oil sızıntısı gerçekleşti. Yaklaşık 300 metrelik alanda etkili olan fuel oil deredeki balıkların ve derenin içinden geçtiği Çatakören Köyü’nde yaşayan vatandaşların küçükbaş hayvanlarının ölmesine neden oldu. Sızıntıyı Salı günü sabah saatlerinde farkeden fabrika yetkilileri ise, İstanbul’dan temizlik ekibi çağırarak derede çalışmalara başladı. Köy halkının tarlalarını sulamak için de kullandığı derenin fuel oil ile kirlenmesine vatandaşlar da büyük tepki gösterdi. Hayvanlarının fuel oil ile kaplandığını ve bu yüzden zarar gördüklerini belirten köylüler, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

“Su içindeki bütün canlıları yok etti”

Emeklli öğretmen olan ve çiftçilikle uğraşan Turgut Yaman, dereye olan sızıntının tüm canlıları yok ettiğini ifade ederek, “Benim özel kuyum olduğu için tarlamda sulama yapabiliyorum ama benim dışımda kimse sulama yapamıyor. Hayvanlar su içemiyor. Bugüne kadar böyle bir kirlilik görmedik” dedi.

“İnsanlar zehirlendi”

Hayvanlarının zarar gördüğünü ve ihmal olduğunu söyleyen Çatakören Köyü sakinleri Kemal Demir ve İsmail Özkan, “herşeyin bir bedeli var. Trafik kazası oluyor ve kazayı yapan bir bedel ödüyor. Bu işin de sorumlusu kimse o da bir bedel ödeyecek. Köyümüzde çok sayıda kişi yüzeysel sudan zehirlerek Ankara’ya gitti. Buradan 24 saat boyunca zehir aktı” şeklinde konuştular.

  • ÇİMENTO FABRİKASINDAN AÇIKLAMA
  • ÇİMENTO FABRİKASINDAN AÇIKLAMA
  • ÇİMENTO FABRİKASINDAN AÇIKLAMA
3 yorum yapılmış
  • vatanda
    30 Ağustos 2017 • 22:52
    biz çocuklugumuzda o buyuk suda yuzerdikbalık yakalardık ne yazikki içler acısı o çaya ayagını sokomıyorsun yaban hayatını o su bitirdi herseyi çevreyi de orası halıçten beter sn valimize ilgilerinden dolayı tesekkur ederim
  • AYDURTLU
    31 Ağustos 2017 • 11:55
    ÇİMENTO FABRİKASI NIN TEK VUKUA TI BUMU ÇEVREYE DUYARLILIKMIS ONLAR IN TEK DERDİ FAZLA PARA KAZANMAK OLAY 2 AĞUSTOS TA OLMUŞ BASIN YENİ HABER YAPIYOR MUTLAKA HABERİNİZ OLMAMIŞ TIR SİZLERİ KINIYORUM
  • Bolulu
    4 Eylül 2017 • 05:58
    Mahalle muhtarı fabrikada çalışıyor aynı zamanda
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.