VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

GÖZLERİ DOLA DOLA O GÜNLERİ ANLATTI

26 Temmuz 2018

......................................

Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Kore gazisi Ahmet Aslandoğdu, "Biz Kore'de, dünyada halen Osmanlı'nın torunları varmış dedirttik." dedi.

Vatani görevini yaptığı İstanbul'dan Kore Savaşı için seçilen Ahmet Aslandoğdu, 24 gün süren gemi yolculuğunun ardından ulaştığı Güney Kore'de, 6 ay 10 gün görev yaptı. ABD müttefiki olan Türkiye'nin yanı sıra 14 ülkenin desteklediği Güney Kore'de bulunan istihkam birliğinde görev yapan, mayınlı arazi temizleyip, araziye mayın yerleştirip cepheleri dikenli tel ile çevirdikten sonra 14 gün de sıcak çatışma ortamında bulunduktan sonra Türkiye'ye dönerek gazilik madalyası alan Aslandoğdu, o günleri halen hüzünlü gözlerle anıyor.

“HİNT OKYANUSU’NDAN KORE’Yİ BULDUK”

Aslandoğdu, 1952 yılında vatani görevini yapmak için askere gittiğini anlatarak, "Askerliğime İstanbul’da istikam birliğinde başladım. Benim gittiğim sene istikam birliği çavuş yetiştiremedi. Bu nedenle bizi çavuş kursuna aldılar. 45 gün İzmit’te kaldık. Ondan sonra İzmir’den merasimle gemiye bindik. Süveyş Kanalı'ndan, Kızıl Deniz’den, Aden Körfezi'nden, Hint Okyanusu'ndan Kore’yi bulduk. Yolculuğumuz 24 gün 24 gece sürdü." ifadesini kullandı.

"BİZ 14 GÜNÜN GAZİSİYİZ"

Kore'de 6 ay 10 gün kaldığını ancak sadece 14 gün savaş ortamında bulunduğunu da belirten Aslandoğdu, "Ben oraya dördüncü kafile ile gittim. Bizden önce 3 kafile daha gitmiş. Bizim orada 14 gün harbimiz var cephede. Fakat 6 ay 10 gün cephede kaldık. İstihkam birliği olarak bizi Amerikalıların birliğine gönderdiler. Orada Amerikalılarla 1 ay staj gördük. Ondan sonra tekrar birliğimize döndük. Biz istihkam olduğumuz için mayın döşeme, mayın toplama, tel engeli yapma gibi işler yapardık. Orada 6 ay harp ettikten sonra müzakere imzalandı. Neticede biz 14 günün gazisiyiz." şeklinde konuştu.

“KURBANLIK KUZU GİBİ GİTTİK”

Aslandoğdu, İzmir'den gemiye bindirildiklerinde çok değişik duygular içinde olduklarını da sözlerine ekleyerek, "Kurbanlık kuzu gibi gittik. Çok heyecanlıydık. Haliyle neşeli olmamız mümkün değildi. Orada aylarca kaldık. Dönüşümüz Kurban Bayramı akşamıydı. Ağustos ayının 8’inde buraya geldik. Akşam geldik sabah bayram namazına gittik. Askeriyede acı tatlı günler oluyor. O günler unutulmaz. Sabaha karşı saat 7’de kalkardık da Türkiye radyosunu dinlerdik. O günler bu şekilde geçti." ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’Yİ BİR FERAHLIK ALDI”

Kore'ye Türkiye için gittiklerine vurgu yapan Aslandoğdu, "Ne için gittik derseniz? Türkiye'nin Rusların elinden kurtulması için gittik biz oraya. O zaman Ruslar Erzurum’a kadar istiyordu. Toprak istiyordu Ruslar. Ama oraya gittik. BM müdafaası uğruna gittik. NATO’ya girdik. O zamandan sonra Türkiye'yi bir ferahlık aldı." diye konuştu.

“OSMANLI’NIN TORUNLARI VARMIŞ DENİLİYORDU”

"Türkiye nereye gittiyse yardımcı olmuş. Türk halkı bu." diyen Aslandoğdu, "Ne için gittik. İnönü imzaladı Menderes gönderdi. Ama öyle bir şey ki Türkiye için vatan için gittik. Şimdi halen onun meyvesini yiyoruz. Kore’de Türk birliklerinde Türkler varmış, Osmanlı’nın torunları varmış diye deniliyordu. Bizden önce giden ikinci kafilenin komutanı bunu orada söylettirmiş. Biz, Kore'de, dünyada halen Osmanlı'nın torunları varmış dedirttik. Avrupa bizi tanımıyordu o zaman.  Ama şimdi halen onun faydasını görüyoruz." ifadesini kullandı.

 

  • GÖZLERİ DOLA DOLA O GÜNLERİ ANLATTI
  • GÖZLERİ DOLA DOLA O GÜNLERİ ANLATTI
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.