VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR

26 Mart 2019

.........................

Bolu’da aşçı emeklisi 61 yaşındaki Nevzat Öztaş, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine hobi olarak solucan gübresi üretimine başlayarak, çöpe gidecek sebze ve meyve artıklarından elde ettiği gübreyle yeniden ürün yetiştiriyor.

Öztaş, uzun yıllar Türkiye’nin çeşitli yerlerinde otel ve restoranlarda aşçılık yaptıktan sonra 5 yıl önce emekli olarak baba ocağı Mengen ilçesine bağlı Kavacık köyüne yerleşti.

Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Öztaş, hem artan giderlerine ek gelir sağlamak hem de boş zamanlarını değerlendirmek için bir arkadaşının tavsiyesi üzerine yaklaşık 2 yıl önce solucan gübresi üretmeye başladı.
 

2 YILDA 3 MİLYON SOLUCAN YETİŞTİRDİ


Evinin önünde oluşturduğu 8 metrekarelik kapalı alanda 100 bin solucanla gübre üretimine başlayan ve kendi imkanlarıyla işini geliştiren Öztaş, solucan sayısını 2 yılda 3 milyona çıkardı.

Öztaş, solucanları sebze ve meyve artıklarıyla besleyerek elde ettiği gübreyi yine bostanında organik sebze ve meyve üretmek için kullanıyor. Günde ortalama 10 kilogram solucan gübresi üreten Öztaş, ihtiyaç fazlası gübreyi de çevre köylerde yaşayan çiftçilere satarak gelir elde ediyor.



“SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ VERİMLİ BİR İŞ”



Nevzat Öztaş yaptığı açıklamada, uzun yıllar aşçılık yaptıktan sonra emekli olarak babasının köyüne yerleştiğini söyledi. Çifitçilik ve hayvancılıkla bir süre uğraştıktan sonra arkadaşının tavsiyesiyle solucan gübresi üretimine başladığını anlatan Öztaş, "Bir solucanı 25 kuruşa aldım. O gün 100 bin almıştım. Şimdi 3 milyonun üzerinde solucanım var." dedi.

Ürettiği solucan gübrelerini bostanında kullandığını dile getiren Öztaş, "Gübreyi neredeyse sıfır maliyetle üretiyorum. Solucanlara karpuz veriyorum. Kavun veriyorum. Onları daha çok seviyor. Evimden artan sebze ve meyveleri solucanlara veriyorum. Ayrıca kahvehanelerden çay artığı topluyorum, yumurta kabuğu gibi şeyleri veriyorum." diye konuştu.

 

“AYDA 500 LİRA EK GELİR SAĞLIYORUM”



Öztaş, ihtiyaç fazlası gübreyi çevre köylerde yaşayan çiftçilere sattığını belirterek, "Şu anda gübrenin kilogramını 3 liradan satıyorum. Evime ayda ortalama 500 lira ek gelir giriyor. Bunu geliştirirsem daha fazlası da olur ama şu anda bu bana yeterli geliyor." ifadelerini kullandı.

Solucan gübresinin kullanım alanlarının çok fazla olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti, "Buradan çıkan gübreler seralarda, çiçeklerde, fidan dikiminde, yani her diktiğin ve gıda alabileceğin bitkide kullanılabilir. Bu gübrenin verimi de çok iyi. Bir ürün alıyorsan bu gübreyi kullandıktan sonra bu 6-7 oluyor. Mesela ben kendime yetecek kadar fasulyeyi zor yetiştiriyordum, şimdi eşe dosta da verebiliyorum."

  • SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR
  • SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR
  • SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR
  • SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR
  • SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR
  • SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİYLE EK GELİR SAĞLIYOR
3 yorum yapılmış
  • smailyaman
    26 Mart 2019 • 09:47
    Allah kolaylık versin kardeşim bu memlekette yaşayan her birey üretim odaklı işler yaparsa bu memleketin kalkınmasına fayda sağlar tembel çalışmasını sevmeyenlerde her şeyi devletten bekliyorlar hemde yıkıcı muhalefet yapmaya çalışıyorlar
  • fatmahanim
    26 Mart 2019 • 14:55
    Bende solycan yetistiriyorum amacim sstmak deyil kendi tarlalarimi kurtarmak hedefim sonra cevremdeki komşu tarlalari kurtarmak kalureli uretim ve organik sağlıklı sebzeler yetistirmek doğayı seven birisim
  • Mazlum
    26 Mart 2019 • 22:48
    Kanmayın. Bu solucan gubresi işi tamamen yalan. Solucan satıp kısa yoldan zengin olmaya çalışanların, yatırım yapacakların gözünü boyaması.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.