VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"BU PROJE BOLU'NUN GELECEĞİDİR"

3 Ocak 2020

.................................

MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Davut Uzun, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş’i makamında ziyaret etti. Uzun, Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin Bolu’dan geçmesi için yapılacak fizibilite raporu çalışması için Ateş’ten destek istedi.
 
MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Davut Uzun, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Dağdelen ve Cihan Yavuz’la birlikte Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş’i makamında ziyaret etti. Gerçekleşen ziyaretin ana gündem maddesi Yüksek Hızlı Tren projesi ile ilgili yapılacak fizibilite çalışması oldu.
 
“BU PROJE BOLU’NUN GELECEĞİDİR VE SİYASET ÜSTÜ BİR KONUDUR”
 
Yüksek Hızlı Tren konusunun Bolu’nun ekonomik ve sosyal gelişimi için ve geleceği için çok önemli olduğunu söyleyen MÜSİAD Başkanı Davut Uzun, “Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar hoca tarafından İstanbul Ankara yüksek hızlı tren hattının Düzce’den başlayarak Bolu ve Gerede hattı üzerinden geçmesi gerektiği ile ilgili ve bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’nın yeni güzergâh fizibilitesi talebi ile ilgili bir kampanya başlatıldı. Biz bu kampanyayı destekliyoruz. MÜSİAD Bolu Şubesi olarak hazırlamış olduğumuz yayınımız Lonca Bolu dergimizde bu konuyu kapak konusu olarak etraflı bir şekilde işledik. Sizden bu konuda destek talebinde bulunmak için bu ziyareti gerçekleştirdik. Bu konu Bolu’nun hem ekonomik geleceği tabi ekonomik geleceği denilince turizm ve sanayi de bu kapsam içerisinde oluyor hem de sosyal gelişimi için çok önemli bir noktada duruyor. Ayhan Şamandar Hoca’nın yaptığı çalışma yapılacak fizibilite raporu doğrulanır ve hat Bolu’dan geçebilirse Bolu ekonomisinde yeni bir çağ başlamış olacak. Bolu’da sizinle birlikte Bolu halkından destek bulmak amacıyla imza kampanyası düzenleyeceğiz. Bolu halkının Yüksek Hızlı Tren kampanyasına yoğun bir şekilde destek vereceklerini düşünüyoruz. Bu konuyu gerçekleştireceğimiz kurum, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ziyaretleri ile daha geniş kapsama yayacağız. Bu proje Bolu’nun geleceğidir ve siyaset üstü bir konudur. Hepimizin katılım göstermesi gereken bir çalışmadır” dedi.
 
“İMZA KAMPANYASI DA BAŞLATMIŞ OLACAĞIZ”
 
Uzun konuşmanın sonunda; “Bolu’nun demiryolu tarihi konusunda kıymetli bilgilere sahipsiniz. Bolu’nun eline bu fırsat birkaç defa geçmiş ama başka sebeplerden bu durum değerlendirilememiş. İnşallah bu defa sizlerinde desteği ile Bolu bu treni Yüksek Hızlı Treni kaçırmaz. El ele vererek bu konun sağlıklı şekilde değerlendirilmesi için imza kampanyası da başlatmış olacağız. İnşallah bu önemli projenin hayata geçmesi için sonuç alacağız” ifadelerini kullandı.
 
“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜNDEN SONRA BU PROJE RAFA KALDIRILMIŞ”
 
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise, ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Bu konuyu sonuna kadar destekliyoruz. Cumhuriyet döneminde Bolu’dan tren geçmesi için önemli bir çalışma gerçekleştirilmiş. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların belge örnekleri bizde de var. Türkiye’nin o dönemdeki ihracatanın yüzde yirmisini üzüm ve incir oluşturuyormuş. Bu ürünleri daha sağlıklı şekilde satabilmek için ahşap kasalara koyalım fikri ortaya çıkmış. İlk başta bu kasalar çam ağacından yapılmış, lakin çam reçinesi nedeniyle gönderilen ürünler geri gelmiş. Daha sonra biz bu kasaları Köknar ağacı ile yapalım demişler araştırmışlar o dönemde en iyi Köknar nerede bulunur diye bakmışlar şuan Bolu’nun içme suyu ihtiyacını karşılamak için yapılan Karadere mevkiinde bu ağacın bol olduğunu görmüşler. Bu sebeple Bolu’ya Türkiye’de ki ilk orman işletmesi kurulmuş. İlk yapılanma ilk ahşap üzerine fabrikalaşma hareketi buradan başlamış. Ortaya çıkan ahşap ürününü taşımak için taşıma maliyetlerini düşürmek için o dönemde Bolu’ya tren yolu yapımı konusu gündeme gelmiş. Hatta Zonguldak’a bağlanırız oradan limandan sevkiyat işlemi devam eder diye düşünülmüş ama Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra bu proje rafa kaldırılmış.
 
“İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI BAŞLAMIŞ VE PROJEDE RAFA KALDIRILMAK ZORUNDA KALINMIŞ”
 
Cumhuriyet döneminde Bolu için yapılan bu çalışmanın ardından biraz zaman geçtikten sonra İstanbul Ankara arasına yapılacak tren yolu projesini incelemek için bir alman heyet gelmiş. Onların yaptığı araştırmadan da yine bu hattı İstanbul Bolu Ankara üzerinden yapalım görüşü ortaya çıkmış. Bolu o zaman büyük bir şehir konumunda. Sanayileşme adımları an be an yavaş yavaş gerçekleşiyor. Büyük deprem yaşanmadan öncede inanılmaz nüfus oluşmuş burada. Alamanaların yaptı projeyle Abant’ın arkasından geçecek şekilde bir hat belirlemişler ve bu hat projesi o dönemki hükümete sunulmuş. Bu projeyi araştırmak için Bolu dışından 4 tane milletvekili görevlendirilmiş. Yapılan inceleme sonucu bu proje yatırım planına alınmış. Tam bu esnada İkinci Dünya Savaşı başlamış ve projede rafa kaldırılmak zorunda kalınmış.
 
“BUGÜN ARTIK BU PROJENİN HAYATA GEÇMESİ GEREKLİ “
 
Bu gün bu proje ve yapılacak çalışma çok daha önemli bir noktada. Yap işlet-devret modeli ile bu projenin hayata geçirilmesi için daha çok nüfusun bulunduğu alanda hayata geçmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu hattın Düzce-Bolu-Gerede hattı üzerinde olması lazım. Bolu’nun büyüyen bir üniversitesi var. Bizim üniversitemizde okuyan öğrencilerimizin ağırlıklı çoğunluğu İstanbul Ankara’da ikamet eden ailelerin çocukları. Sadece üniversitemizdeki öğrencilerin bu hattı kullanmasıyla bile neredeyse 20 bin ortalama kullanıcı sayısına ulaşan bir rakam ortaya çıkıyor. Bu durumun dışında iş hayatının merkezi bildiğiniz gibi İstanbul. Buradan işletmeciler ticaretlerini sürdürebilmek için daha kısa sürede yorulmadan İstanbul’a Ankara’ya diledikleri gibi seyahat edebilirler. Yüksel Coşkunyürek Ulaştırma Bakanlığı’nda görevli iken de bu konu gündeme geldi Ali Ercoşkun Bey milletvekilliği yaptığı dönemde bu konu ile ilgili bir fizibilite çalışması yapıldı. Bu gün artık bu projenin hayata geçmesi gerekli” şeklinde konuştu.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.