VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

KAMYONCULARIN İSYANI

5 Ocak 2020

 .......................................

Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan dijital takograf uygulamasını protesto etmek amacıyla Bolu’da bir araya gelen kamyoncular, kamyon ve tır şoförlerinin sorunlarını dile getirdi.

Şoförler Odası’na bağlı kamyoncular ve tırcılar, nakliye esnaflarının, kamyoncu ve tırcıların sorunlarına dikkat çekmek için Bolu’da bir araya geldiler. Bolu Şoförler Odası Başkanı Orhan Fırat’ın bir basın açıklaması yaptığı programa, Düzce, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak’tan Şoförler Odası Başkanları da katıldı.

Bolu Şoförler Odası Başkanı Orhan Fırat, kamyonculuk ve tırcılık yapanların yaşam şartlarının zorluğuna dikkat çekerek, “Kamyonculuk ve tırcılık yaparak hayatını idame ettiren, evine ekmek götüren, devletine istihdam ve katma değer sağlayan değerli meslektaşlarım; sizler 4-5 metrekare kabin içerisinde ömrünü tüketen, yollarda bin bir çile çeken, evine ve çocuklarına hiçbir zaman yeterli zamanı ayıramayan insanlarsınız. Esnaflarımız, gidiş yükünü daha yüklemeden dönüş yükünü bulmak zorundadırlar. Eşinden dostundan borç para alarak yola çıkmak zorunda kalırlar. Çünkü, gittiği yerde yükün parasını “alabilir miyim, alamaz mıyım?” endişesi taşırlar.

“HADDİNDEN FAZLA ÜCRET ÖDÜYORUZ”

Araçları alırken ÖTV, KDV ödüyoruz. Bandrol, kasko, trafik sigortası, muhasebe ücretleri ödüyoruz. Lastik alımında ve yedek parçada KDV ödüyoruz. Yol, tünel ve köprü geçişlerinde haddinden fazla ücret ödüyoruz. Mazot alırken ÖTV, KDV ödüyor, mazot egzozdan çıktığında egzoz vergisi ödüyoruz. Az da olsa gelir elde ederiz, %40’lara varan gelir vergisi ödemek zorundayız. Vergi, vergi, vergi, kısacası vergisiz bir işimiz yok.

“BİZLERİ DENETLEYENLERDEN DE AYNI MÜTEVAZILIĞI BEKLİYORUZ”

Ulaştırma Bakanlığınca yeni çıkan kanun tam olarak uygulandığında, nakliyeci esnaflarımızın da %40’lara varan kazanç ve işgücü kaybedeceği aşikardır. Nakliyeci esnaflarımızın talepleri keşke yerine getirilse de gelirlerimizi iyileştirseler de biz de çıkan kanunları harfiyen uygulayabilsek. SRC türü Mesleki Yeterlilik Belgesi, psikoteknik belgesi gibi belgeler almak zorundayız ve her belge için ayrı ayrı ücret ödüyoruz. Şoför esnafının geçimini sağlayabilmesi için iyi bir matematikçi olması lazım. Yolda giderken gayet sabırlı olması lazım. Yük alıp indirirken mütevazı olması lazım. Hal böyleyken, bizleri denetleyenlerden de aynı mütevazılığı bekliyoruz” diye konuştu.

“İNDİRİM YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Orhan Fırat, kamyoncu ve tırcıların taleplerini şöyle sıraladı: “Ton/km taban fiyatı mutlaka çıkmalıdır. Nakliyeci esnafının gelir düzeyi artırılmalıdır. Plaka tatili acilen hayata geçirilmelidir.Petrol ürünlerinde KDV indirimi istiyoruz. Otoyol, köprü geçiş ücretlerinde indirim yapılmasını, Sürücü çalışma zamanlarını tekrar gözden geçirilerek ayarlanmasını, K türü yetki belgesinin mutlaka bağlı olduğu oda tarafından verilmesini,Bu süre zarfında yeni uygulamaya alınan UDDS ve dijital takograf uygulamalarının günün şartlarına göre meslek kuruluşları ile istişare yapılarak yeniden uyarlanmasını, UDDS veri sisteminin uygulanmasının kolaylaştırılmasını, E-fatura sisteminde bir seferde 5 bin TL rakamının 30 bin TL olarak tekrar revize edilmesini, K türü yetki belgesinin devir hakkının verilmesinin sağlanmasını, J2 belgesi ile yabancı plakalı araçların yurtiçinde nakliye yapmasının engellenmesini ve denetlenmesini talep ediyoruz.”

“BUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Fırat, son olarak, şoförlerin sorunları çözülene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, “Bu nedenle Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları önderliğinde tespitleri yapılan bu sıkıntıların düzeltilmesini talep ediyoruz. Bunun peşini bırakmayacağız. Odalarımız, bakanlıklar nezdinde bu konularda çalışmalarını sürdürmektedirler. Sabırlı olmak durumundayız. Bu iş, esnaflarımız lehine çözüme kavuşana kadar peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.