VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

KADINA ŞİDDET ARTTI

13 Nisan 2020

....................................

Haber: Adnan KARABULUT

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin 3-8 Nisan arasında, 28 kentten 1873 kadının katılımıyla gerçekleştirdiği ‘COVID-19 Kadının Etkilenimi ile Kadın ve Çocuğa Yönelik Şiddete İlişkin Türkiye Araştırması’nın raporu karantina sürecinde kadına şiddetin yüzde 27,8 oranında arttığını ortaya koydu.

‘Karantina öncesinde evde şiddete maruz kaldınız mı?’ sorusuna görüşmecilerin yüzde 84,8’i ‘Hayır’, yüzde 15,2’si ‘Evet’ yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 43’ü karantinada şiddet gördüğünü söyledi. Yüzde 23,7 psikolojik, 10,3’ü ekonomik, 4,8’i dijital, 1,7’si fiziksel, 1,4’ü cinsel şiddete maruz kaldığını dile getirdi.

TARTIŞMALAR SIKLAŞTI

Katılımcıların yüzde 69,4’ü ‘Karantinada evde tartışmalar yaşadınız mı?’ sorusuna ‘Evet’ cevabı verdi. Ev içi tartışmaların karantina öncesinde mi yoksa şimdi mi daha yoğun olduğu sorusuna yüzde 52,6 oranında katılımcı ‘Aynı’ yanıtı verdi. Yüzde 39,5’i ‘Şimdi daha yoğun’ dedi.

TEMİZLİK KAVGASI

Tartışmaların yüzde 32,4’ü eşle tartışma konuları temizlik (yüzde 14,6), para (yüzde 10,6), kaprisler (yüzde 8,8), aile içi müdahaleler (yüzde 7,6), ev işi/yemek (yüzde 7,2). Katılımcıların yüzde 45,9’u karantina sürecinin kadına ve çocuğa şiddeti tetiklediğini söyledi.

HER ŞEY ŞİDDETE BAHANE

Manisa Turgutlu’da Kamil Akyol (50), temizlik yapıp evi düzelttiği için eşi Tülay Akyol’a bağırdı. Daha sonra da mutfaktan aldığı bıçağı eşinin koluna sapladı. Adam gözaltında, hastaneye kaldırılan Tülay Akyol, “Boşanmak istiyorum, boşanmıyor. Sürekli beni ölümle tehdit ediyor” diye isyan etti.

BOŞANMA DAVALARININ SAYISI ARTTI

Yeni tip korona virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’de, sokağa çıkma yasağının büyük oranda kalkmasının ardından çok sayıda çift boşanmak için resmi dairelere başvurdu. Buna bağlı olarak korona virüsün evlilikler üzerindeki etkisini değerlendiren Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, evli çiftler ortak karar alamıyorsa, farklılıkları çözemiyorsa ve iyi bir iletişimleri yoksa evliliklerinde çok temel sorunları olduğunu söyledi. Bu durumda olan çiftlerin evde kalma ve karantina sürecinin boşanmalarına hızlandırıcı bir etki yapacağını belirten Basılgan, "Çiftler bu süreçten olumsuz etkilenmemek için birbirine saygı gösterip keyif alacağı aktiviteler yapmalılar" dedi.

'BOŞANMAK İÇİN ARAYANLARIN SAYISI 4 KAT ARTTI'

Avukat Engin Kara ise 3 ay içerisinde boşanma talebi ile ilgili yapılan başvurularda 4 kat artış olduğuna dikkati çekti. Korona virüs sürecinde evli çiftlerin dar bir alanda uzun süre yaşadığını kaydeden Avukat Kara, "Çiftler birbirlerini ne kadar sevseler de bazen tahammül sınırları zorlanıyor olabilir. Dolayısıyla bunun sosyal hayatımızda, psikolojik hayatımızda birçok geri dönüşünü alacağız. Almaya da başladık. Geçen hafta Çin'de korona virüsün etkileri ya da karantina dönemi sonlandıktan sonra boşanma davalarında ciddi oranda artışın olduğu haberleri çıkmıştı. Bizde de buna paralel olarak ofisimizi arayan, bize müracaat eden boşanma talebi sayılarının ocak ayına göre 4 kat arttığını görüyoruz. İnsanlar birbirlerini sevseler de uzun bir süre dar alanda bir arada kalmak tahammül sınırını zorluyor. Dolayısıyla bunun boşanma davalarına evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerektiren durumlara etkisi çok ciddi oranda” diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.