VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ABAT MASKE KONUSUNDA UYARDI!

18 Nisan 2020

...............................

HABER- Ayşe Songül Erhan

Sağlık-Der Bolu Şube Başkanı Abdullah Abat, cep telefonlarına kod ile gelen maske dağıtımının Bolu’da başlamadığını belirterek, koronavirüs sürecinde maskeleri stok yaparak piyasaya fahiş fiyatla sürüldüğüne dikkat çekti.

Özgür Bolu Gazetesi Facebook canlı yayınında Bülent Velioğlu’nun sorularını yanıtlayan Abdullah Abat, maske temini konusunda yaşanan sorunların ardından maske dağıtım işleminin eczanelere bırakıldığını hatırlatarak, uygulamanın Bolu’da başlamadığını açıkladı. Cep telefonlarına mesaj gelmediği halde insanların eczanelere geldiğini kaydeden Abat, “Şu anda İstanbul, Ankara, İzmir ve benzeri büyük şehirler dışında Bolu tarzındaki taşradaki illerde telefonunuza gelen bir mesajla eczanelerden maske dağıtımı gibi bir çalışma söz konusu değil. Önümüzdeki hafta içerisinde büyük ihtimalle Tüm Türkiye'ye yayılacak bu uygulama. Telefonuna hiçbir mesaj gelmeden eczanelere maske alabilir miyiz diye gelen hastalarımız oluyor. Bu iş yükünün arasında insanlara bunu izah etmek gerçekten eczacıların çok büyük bir külfet.” dedi.

MASKELERİ STOKLAYARAK FAHİŞ FİYATLARA SATTILAR

Bir ay öncesine kadar 50’lik maskeyi 8 liraya sattıklarını hatırlatan Abat, “Şimdi 200 liraya maske alamaz olduk. Şimdi durum böyle olunca 4 liraya aldığımız maskeyi çoğu zaman hiçbir kar almadan sattık. Çünkü eczacıların işi maske satmak değildir. Maske konusunda tek muhatap eczacılar gibi lanse edildi. 50'lik maskeyi bundan bir buçuk iki ay öncesine kadar 8 liraya müşteriye satarken şu anda maskenin tanesini 4 liraya alamıyoruz. Bu süreçte 4 liraya alıp 4 liraya verdik hastalarımıza. Burada eczacının hiçbir şekilde kar amacı yoktur. Maalesef bu işi fırsata çeviren işi bu olmayan insanlar her yerden maskeleri 10 liraya toplayıp depolarında istiflediler sonra da bunları 200 liraya tekrardan depoya sattılar. Depolar da 200-210 liraya eczanelere. Eczaneler maske satışı yapamıyor. Devlet kanalıyla, hükümet kanalı ile bu iş olacak ama bunun için de bir süreç var. Şu an için Bolu’da, Düzce'de, Zonguldak'ta bu tarz illerde maske dağıtımı söz konusu değil. Büyük şehirlerde başlandı bu uygulamaya Anadolu illerine de önümüzdeki süreçte gelecektir.” şeklinde konuştu.

KORONAVİRÜS İLACI DEĞERLENDİRMESİ

Koronavirüsün tedavisinde ilacın bulunduğuna ilişkin yapılan iddiaları da değerlendiren Abat, şunları söyledi:
“Şu anda koronavirüs tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ruhsatları zaten var ama bunlar spesifik viral enfeksiyonda kullanılan ilaçlar değil. Bunların sadece etkileşiminden dolayı vücuttaki tepkimelerinden dolayı yapılan bir çalışma. Donaz Alfa denilen ilaç zaten yıllardır dünyada ulusal bir şirketin ilacı. Bu korona virüs için spesifik üretilmiş bir ilaç değil. 2 aydır yaklaşık 45 gündür Fransa, Amerika ve özellikle Yeni Zelanda da bu ilacın klinik deneyleri yapılıyor ama olumlu çok etkisi gözlemlenmedi. Çoğu ülke bu tedaviden vazgeçtiler. Çünkü spesifik olarak bu virüse karşı olan bir ilaç değil. Türk dünyasındaki Türk hekimlerinin bilim kurulu ile beraber paralel bir şekilde bu çalışmaları yapması ve bunları sosyal medyadan değil de gerçekten yayınlanan makaleler var mı nereye sahip bunlarla beraber gidilmesini, halkın ve vatandaşın daha doğrusu insanlığın adına bu çalışmaları yapmasını beklerdim. Böyle sosyal medyadan yeni bir ilaç bulduk gibi, hatta spesifik bir ilaç bile değilken insanları bir şekilde yanlış yönlendirip eczanelere insanların deli gibi gidip eczanelere ‘bu ilaçtan olabilir miyim’ demelerine sebep oldular. Onun için her denilene inanmayalım. Gerçekten çok tecrübeli insanlardan ve hocalarımızdan oluşan bir bilim kurulu var bunlara güvenelim. İnsanlık adına yapılacak her türlü çalışmayı da bu bilim kurulu ile bakanlığımızın öngördüğü şekilde devam etmeye çalışalım her gördüğümüze inanmayalım. 

ECZANELERE HAFTA SONLARINDA YENİ DÜZENLEME

Koronavirüs önlemleri nedeniyle eczanelerin hafta sonu çalışma saatlerinin değiştiğini belirten Abat, “Eczaneler normalde Cumartesi günleri sabah 08.00’da açıp akşam 18.00'de kapatıyorduk ama bu pandemi dolayısıyla saat 09.30’da açıp 17.30 da kapatıyorduk. Yarından itibaren Cumartesi günleri de eczaneler kapalı olacak. Cumartesi günleri değişik adreslerde10 tane nöbetçi eczane olacak. Bu 10 eczanenin iki tanesi akşam üzeri saat 17.30’dan sonra Pazar sabahı 09.30’a kadar nöbeti devam ettirecek. Yani yarın 17.30’a kadar 10 eczane nöbetçi olacak. Pazar günü için ise nöbet eski sistem gibi devam edecek 09.30 ile 17.30 arası.” şeklinde konuştu.

1 yorum yapılmış
  • balki
    18 Nisan 2020 • 22:13
    doğru söyluyorsunda atı alan üsküdarı geçti,maske işi başındsn beri gerektigi şekilde yapilamadı,şu andada birileri bir yerlerden aliyor işine geldigi gibi dağıtıyor,ihtiyacı oldugu halde maske bulmayan bir sürü insan var.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.