VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR

17 Haziran 2020

...................................................................

Özel Haber: Sevgi PİLGİ

Bolu’da yıllardır sayacılık işi yapan Sedat Teke, kentte mesleği yapan tek kişi. Mesleğin kaybolmaya yüz tutması kendisini üzdüğünü  belirten Teke, “Bolu’da ayakkabıcılık sektörü olmadığı işin eleman yetişmiyor. Bolu’da ayakkabıcılık sektörü olsaydı o zaman bizim de mesleğimiz yükselirdi, eleman da yetişirdi” dedi.

Bolulu olan 53 yaşındaki Sedat Teke, baba mesleği olan sayacılık işini yaklaşık  40 yıldır Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan yerinde yapıyor. Hem okuyup hem de mesleği öğrenen Sedat Teke, Baba mesleği olduğu için ilkokuldan itibaren dükkana gelmeye başladığını belirterek, “Liseden okulu bıraktım. Askerlikten sonra da tamamen çalışmaya başladım. Başta babama destek olmak için başladım bu işe, sonradan işi sevdim ve devam ettim.  Aslında başka iş imkanlarım da vardı ama ben bu alanda gitmeyi tercih ettim.  Babam da bu işi  60 sene yaptı” şeklinde konuştu.

“BU DURUM BENİ ÇOK ÜZÜYOR”

Sayacı olarak Bolu’da bu işi yapan 2- 3 kişiden biri olan Şeref Teke, bu işi aktif olarak kimsenin yapmadığını belirtti. Teke, “Bu işi yapan bir babam vardı bir de şeref usta vardı. Babam vefat etti. Şeref usta da işi bıraktı. Aktif olarak çalışan bir ben varım.  10 yıldır çırak olayı bitti. Liseler mecburi oldu, kimse mesleğe yönelmedi. Benden sonra bu işi yapacak kimse yok. Yetiştirdiğim birkaç çırak vardı ama onlar da başka işlere yöneldi. Bu durum beni çok üzüyor” dedi.

Bolu’da ayakkabıcılık sektörü olmadığı işte eleman yetişmediğini ifade eden Sedat Teke,  “Bolu ili Ankara, İstanbul, Konya gibi sektör olsaydı, Bolu’da öyle bir girişimci olsaydı burada da eleman yetişirdi. Sosyal güvenceleri olurdu, imkanlar daha çok olurdu ama bu benim tek başıma yapabileceğim bir şey değil.  Bir sektör olarak bakmak gerekiyor. Bolu’da ayakkabıcılık sektörü olsaydı o zaman bizim de mesleğimiz yükselirdi, eleman da yetişirdi.

İşin maddi olarak çok bir getirisi yok.  Ne kadar çok oturup  çalışırsan getirisi de o kadar olur. Benim çalışma saatlerim belli olmuyor. Tek başıma çalışıyorum. Sabah 9 gibi dükkanı açarım, akşam 7 gibi kapatırım. Ama iş yetiştirme durumuna göre bu değişir. Ankara’dan bir ayakkabı firması için  çalışıyorum. Öyle ayakta duruyorum yani, o firma olmasa belki ben de bu işi bırakmıştım. Bizim işimiz imalat ama Bolu’da imalat işi yok” şeklinde konuştu.

“BİZİM İŞİMİZ AĞIR BİR İŞ”

Bir gününün nasıl geçtiğini anlatan Teke, “İmalatçı bunu kesiyor, biz onlara çalışıyoruz. derisini alıyorlar, modeline göre deri kesiyorlar. Modelini bize gönderiyorlar, o modele göre işçilik yapıyoruz. O modelde ne gözüküyorsa, dikelecek yerlerini dikiyoruz, kıvıracak yerlerini kıvırıyoruz. Önce elde yapıştırıyorsun sonra dikilecek yerlerini makineyle dikiyorum.  Dikmeden önce tıraş makinesi ile inceltiyoruz. Çeşitli iplerle de dikiyoruz.  Bizim iş zor, ince bir iş. Birkaç ay gibi  kısa sürece öğrenilecek bir iş değil, ağır bir iş.

Ne kadar makineleşme olsa da bu iş elden yapılan bir iş. Son sistem makine olsa da yine bu makinede bu işlemler uygulanmalı. Bolu’da işin devamı için burada sektörün olması gerekiyor. Ya da benim bu işin olduğu bir sektöre gitmem gerekiyor. Artık bu işler bitecek, bizden sonra bu işi yapacak kimse yok, işi merak eden yok. Ama teknoloji bizim işimize bir çözüm bulamıyor. Makine de benim yaptığım şekilde işi yapamaz” dedi.

  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
  • BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR
1 yorum yapılmış
  • TaknCOKUN
    17 Haziran 2020 • 07:45
    Vay benim Ustam ellerinden öperim. Allah uzun ömürler versin. Çok şeyler ögrendim hayata dair yanındayken. Allah razı olsun...Ellerin dert keder görmesin.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.