VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

KORONA SÜRECİNDE HAMİLELİK

21 Ağustos 2020

......................................................................

ÖZEL HABER: Ayşe TAVAŞ

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kemik, pandemi döneminde hamile kadınların daha stresli bir dönem geçirdiklerini ve hastaneye gelmekten çekinmeleri nedeniyle bazı hastaların bebeklerini kaybettiklerini açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle hamile kadınların hastaneye gelmekten çekinmeleri nedeniyle sağlık kontrollerini aksattıklarını vurgulayan Kemik, “İlk sürecin başlamasıyla  2-3 ay boyunca evden çıkmayıp sonrasında muayeneye gelerek bebeğini kaybettiğini anlamadan düşükle sonuçlanan hasta grubu oldu. Hamilelerin bu süreçte şekeri ve tansiyonu çıkabilir. Bu durumlar hamileler için risk taşıyor. Bu nedenle bebeğin gelişim sürecinde gerilik olabiliyor. Bizim önerimiz acil bir sıkıntısı olmadığı sürece ilk 20 hafta içerisinde olması gereken rutin tarama testlerinin olduğu zamanlarda ayda bir ya da en geç iki ayda bir 20. haftadan sonra da yine ayda bir takiplerini ihmal etmemeleri gerekir. Bunun dışında ciddi sıkıntı yaşanmadığı sürece hastaneye gelmelerini  önermiyorum.” dedi.

GEBELERİN VİRÜSE YAKALANMA RİSKİ DAHA YÜKSEK

Gebelik döneminde koronavirüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Kemik, şunları söyledi:
“Koronavirüs sürecinin ilk ortaya çıktığı zamanlarda hamilelerin virüse yakalanmadığı bebeğe virüsün geçmediği söylenmiştir. Ancak Haziran ayından sonraki süreçteki vakalar ve araştırmalar durumun bu şekilde olmadığını gösterir.  Normal şartlarda gebelik süreci bağışıklık sisteminin en aza düştüğü akciğer kapasitesinin daraldığı bir süreçtir. Bu yüzden gribal enfeksiyonlara yakalanma riski yüksektir. Koronavirüs, göğüs hastalıkları pnömoni tipi denilen enfeksiyonların grubuna girdiği için gebelikte virüse yakalanma riski yüksektir. Gebe birey bu süreci daha ağır yaşar.”

HAMİLELER MÜMKÜNSE EVDEN ÇIKMASIN

Gebelerin makse, mesafe ve hijyen şartlarına kesinlikle uyması gerektiğinin altını çizen Kemik, “Temas edilebilecek yerlere direk temas yerine eldivenle temas edilmelidir. Kesinlikle maske kullanımı olmalıdır. Hamilelerin gerekmedikçe kalabalık ortamlara girmemesi gerekir İmkanları varsa virüs döneminde evden çıkmasınlar. “ diye konuştu. 

ANNE SÜTÜNDEN BEBEĞE VİRÜS GEÇER Mİ

Anne sütünden bebeğe direkt enfeksiyon geçmediğini anlatan Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Emzirme sırasında ya da sağım sırasında annenin gerekli olan önlemleri almaması sonucunda virüs geçebilir. Tedbir amaçlı koronavirüsüne yakalanan hamile bireye 14 güne kadar anne bebeği ayıran bazı çalışmalar yapıldı. Bu durum anneyle bebeğin bağını zayıflatabileceği için sonraki süreçte iyi bir izolasyon sağlandıktan sonra bebeğe süt verilmesinin devam edilebileceği söylendi. Bu durum testin pozitif çıkıp basit şekilde geçiren anneler için söz konusu. Viral yükü fazla yoğun bakım şartları oluşturabilecek kadar riskli durumdaysa anne bebek ayrılmalıdır.”

1 yorum yapılmış
  • Semiha
    23 Ağustos 2020 • 05:55
    Hamile hanımlarımız mümkünse evde kalsınlar Aile bireyleride dışarda 14 kuralına uysun zorlu kış döneminde Allah hepimizin yardımcısı olsun
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.