VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İŞTE KADININ GÜCÜ

28 Ağustos 2020

.........................................

HABER: Berfin MUTLU

Bolu’da, Demirciler Köyü’nün gelinlerinin ortaklığında kurulan Demirciler Kadın Kooperatifi, Eylül ayında gerçekleşecek olan projeleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan SOGEB projesi kapsamında 1 milyon 200 bin lira destek aldı. Demirciler Gelincik Kadın Kooperatifinin kurucusu Emine Özdoğan, projeleri için çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Kooperatif olarak amacımız en güzel şeyleri üretmek, birliğin-beraberliğin güzel yerlere getirebildiğini tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Kooperatif olarak çok farklı projelerimiz var, her birini hayata geçirip kadının gücünü göstereceğiz” dedi.


Birçok iş kolunda çalışan Demirciler Gelincik Kadın Kooperatifinin kurucusu Emine Özdoğan, Kooperatifi kurmasında bu tecrübelerinin etkisi olduğunu belirterek, “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nde hemşire olarak çalışıyorum. Aynı zamanda çocuk eğitimi, çocuk iletişimi, aile içi etkili iletişimin çok önemi olduğunu düşünerek bu konuda kendimi çok geliştirmeye çalıştım. Aile danışmanlığı da yapıyorum. Bolu Sağlık Spor Kulüp Başkanlığı da yapıyorum. Seben’de 3 bin üyesi bulunan bir Seben Derneği kuruldu. Ben bu derneğin Kadın Kolları Başkanlığını yapıyorum. Aynı zamanda Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin yönetim kurulunda aktif olarak görev yapıyorum.  Demirciler Köyü’nde Gelincik Kadın Kooperatifi’ni kurmak bütün bildiklerimizi, tecrübelerimizi derneklerde yaptıklarımızı, öğrendiklerimizi bu kooperatifte yoğunlaştırmak için bir adım attık” dedi.
‘KADIN EMEĞİ BİRLİĞİN TEMELİ’ 
Kooperatifin kuruluş aşamasından bahseden Özdoğan, “Kooperatif kurma teklifi köyümüzün muhtarı Mehmet Baran Bey’den geldi. Ben de büyük bir zevkle kabul ettim. Köyümüzde ilk toplantıya gelmeden aslında Ticaret ve Sanayi Odası, Bolu Belediyesi işbirliğiyle bir kooperatifçilik eğitimi dinledik. Daha sonrasında da yine Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı kadın girişimciler tarafından Highway’de bir stant çalışması yapıldı. Daha üyelerimizi ve bütün ortaklarımızı belirlememişken, 3 gün boyunca orada bütün köyümüzdeki kadınların yaptığı ürünlerle gümbür gümbür bir stant açtık. 17 Şubat 2020’de biz kurulumumuzu tamamladık. Şimdi yavaş yavaş faaliyetlerimizi yapıyoruz. Kooperatifin amacı, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilmek, kadınlarımızın ufkunu genişletebilmek. Köyümüzde kadın kooperatifi kurarsak yapabileceklerimizi anlattığım zaman biz 42 ortak olduk. Dolayısıyla biz hepimiz birbirimize güvenip ortaya çıktık. Ortaklarımız çok mutlu, heyecanlı. Gelecek güzel günleri faaliyetleri tüm ortaklar heyecanla bekliyoruz. Çevremizden olumlu tepkiler aldık. Özellikle eşlerimiz bizlere çok destek oldu. Bir kişi olarak bir şeyler elde etmek gerçekten çok zor oluyor. SOGEB projesinde ben tek başıma bu işin içine girseydim destek göremeyebilirdim. Biz 42 kadın bir araya geldiğimiz için devlet bizi destekledi.  Kesinlikle birlik beraberlikten kuvvet doğar. Projemizin adı, Kadın emeği birliğin temeli” şeklinde konuştu.
“1 MİLYON 200 LİRA DESTEK ALAN BİR PROJEMİZ VAR”
Özdoğan, projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan SOGEB projesi kapsamında, 1 milyon 200 lira destek aldığını ifade ederek, “Köyümüzün yaklaşık 25-30 yıldan beri atıl durumda bulunan okulu muhtarlığımız tarafından bize tahsis edildi. Şimdi bu okulun tadilatı, içinin tasarımı var. Nasıl yapabiliriz diye düşünürken SOGEB’den bir proje önerisi aldık. Bu projeye yoğunlaştık. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda marka biriminde çalışan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Hande Dağdeviren hocamızla birlikte bu projeyi yazmaya başladık. İlk aşamasını böylece geçmiş olduk. Daha sonrasında Bolu Belediyesi’nde proje birimi Burcu Şimşek ve ekibiyle birlikte ondan sonraki süreci onların aktif çalışmasıyla devam ettirdik ve şu anda projemiz kabul edildi. Eylül ayında projemize başlayacağız. Projemiz 18 ay sürecek. Muhtemelen tadilatımız bitti…

  • İŞTE KADININ GÜCÜ
  • İŞTE KADININ GÜCÜ
  • İŞTE KADININ GÜCÜ
  • İŞTE KADININ GÜCÜ
  • İŞTE KADININ GÜCÜ
  • İŞTE KADININ GÜCÜ
  • İŞTE KADININ GÜCÜ
3 yorum yapılmış
  • Havva
    28 Ağustos 2020 • 10:28
    Biz kadınlarımızı işte böyle faydalı yerlerde görmek isteriz helal olsun sizlere projeyi yapandan Allah razı olsun kedi köpek dernekleri istemiyoruz
  • MuratGCM
    28 Ağustos 2020 • 23:40
    Yüreğinize, emeğinize sağlık.
  • sebenli
    1 Eylül 2020 • 00:53
    tebrik ederim, biraz daha genç olsaydım iştirak etmek isterdim
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.