VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İŞTE BOLU'NUN SON KALAYCISI

3 Eylül 2020

..................................

Bolu’nun tarihi dokusunu yansıtan mekanlardan Yukarı Taşhan çarşısında Kalay Ustası İsa Karataş, 60 yıldır unutulmaya yüz tutmuş mesleğine ve tarihine sahip çıkıyor. Karataş “Ben çıraklık yıllarımda sabah ezanıyla başladığım işimi gece yarılarına kadar severek sürdürüyordum. Şimdi böyle yetişecek çırak bulunmuyor bu yüzden mesleğin son yüzleriyiz” dedi.

Bolu’nun Gökpınar köyünde dünyaya gelen İsa Karataş,  12 yaşındayken annesinin, Kalaycı Ustası Raşit Yelki’nin yanına zanaat öğrenmesi için çırak olarak vermesiyle kalaycılıkla tanışmış. Karataş, “ Annem ustama eti senin kemiği benim yeter ki zanaat öğrensin ne yaparsan yap diyerek çıraklığa verdi. Çıraklık yıllarımda sabah ezanıyla başladığım işime gece yarılarına kadar sürdürdüm ellerim bu süreçte  nasırlaşıyordu, ben bu durumdan hiç gocunmadım ustamdan iş öğrenebilmek adına ellerimin nasırına katlandım. Şimdi böyle yetişecek çırak bulunmuyor mesleğin son yüzleriyiz” ifadeleriyle anlattı.

“Son Kalaycı”

Çıraklık süreci bitince askere giden Karataş, askerden döndükten sonra 1970 senesinde Yukarı Taşhan’da bulunan Kalaycı dükkanını açarak  ustalık sürecine başlamış. Doksanlı yıllara kadar kalaycılık mesleğinin devam ettiğini sonra ustaların zanaatlerini devam ettirmeyerek başka işlere yöneldiğini ifade eden Karataş, “Zor meslek olduğu için bu işi yapan artık kimse kalmadı. Meslek emek gerktiriyor sevmeyen bu işi yapmak istemez. Kalaya ihtiyaç duyan yok bakırın yüzüne bakan bulunmaz. Kazanç sağlamıyor diye zanaat olarak devam ettirmek istemiyorlar. Ben sanatımdan vazgeçmedim yetmişlerde yaptığım bakırlar şimdi tarih oldu evde onları koruyorum. Burada  benden başka kalaycı kalmadı İsmail var oda züccaciye dükkanının yanında bu işi yapıyor tek kalycılık yapmıyor. Mesleğin son ustalarından biriyim. Kadın erkek kim olursa bu zanaati yapmak isteyen ben severek öğretirim ancak yeni nesil istemiyor kalaycılığı öğrenmeyi. Buranın son kalaycısı benim "şeklinde ifade etti. 

HABER-BOLU GAZETESİ/Ayşe Tavaş

  • İŞTE BOLU'NUN SON KALAYCISI
  • İŞTE BOLU'NUN SON KALAYCISI
1 yorum yapılmış
  • Rfk
    7 Eylül 2020 • 21:21
    Çocukken kaplarımız bakırdı hep kalaylatırdık sokaklarda arpacı nalcı çıngıraklı yoğurtçu Osmanlı macunu vs o zamanın seyyarları hep doğaldı keşke kimya dersi yasak olsaydı kötüye kullandık her şeyi mahvettik
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.