VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE

21 Eylül 2020

..........................

HABER- Ayşe Songül Erhan / Gülnihal Karatekin

Bolu’da 50.Yıl İzzet Baysal Ortaokulu öğrencilerinin yaptıkları kalp masajı cihazı Teknofest’te finale kaldı. Öğrencilerin yaptıkları cihaz, kalp krizi geçiren kişinin sağlık ekibi gelene kadar geçen sürede ilk müdahalenin yapılmasını sağlıyor. Proje takımından Esra Armağan, "Bizim amacımız kalp krizi geçiren kişiyi biraz rahatlatıp 112’ ye haber vermek. Önceden uygulamamıza bağlanmış olursa tek tuşa tıklayarak 112’yi arayabilir. Biz küçük çaplı masajla kalbi rahatlatmaya çalıştık" dedi.

50. Yıl İzzet Baysal Ortaokulu öğrencileri 12 yaşındaki Esra Armağan, Defne Karadoğan ve Elif Didem, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Tanju Cengiz ile birlikte Teknofest’e katılmak için aylar süren çalışmanın ardından kalp masajı cihazı ürettiler. Cengiz ve üç öğrencinin yaptıkları cihaz finale kalarak Teknofest’e katılmaya hak kazandı. Tekno Kızlar Bolu takımının ürettikleri kalp masajı cihazı Teknofest yarışmasına katılacak. 

"ÖĞRENCİLERİMİZİN HAYALİ DOĞRULTUSUNDA ORTAYA ÇIKARDIK"

Öğrencilerinin en büyük hayalinin kalp krizi geçiren vatandaşlara yönelik kalp masajı cihazı yapmak olduğunu belirten Cengiz, “Öğrencilerimizin hayali doğrultusunda böyle bir cihaz ortaya çıktı. Kemerler tasarladık, serum hortumları kullandık. Bu birazda yaratıcılık oldu bizim için. Cihazımızın hava motorları var. Arduino diye bir beyin çipi var . Bu robotik kodlama derslerimizde kullanıyorduk. Bu küçük bir entegre devre sistemi ,biz bunun içine kod yazıyoruz aynı zamanda bluetooth teknolojisini de kullanıyoruz .Bir APK geliştirdik çocuklarla .Akıllı telefon ile bluetooth’la cihaza bağlanıyoruz ve motorlara güç veriyoruz. Bu kodlarla serumu şişirip indirecek aynı kalp atar gibi .Şarjlı pilimiz var şarj edebiliyoruz. Cihazımız elektrikle çalışmıyor taşınabiliyor. Çift motor kullanıyoruz. Birisi hava veriyor diğeri hava alıyor” ifadelerini kullandı.

"HASTA, KRİZ ANINDA TEK TUŞLA 112'Yİ ARAYABİLİR"

Proje takımından Esra Armağan, ilk projelerinin nabız üzerine olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Aslında ilk projemiz nabız üzerineydi, nabızdan tespit etmek istemiştik. Fakat nabız üzerinden ilerleyemeyeceğimizi öğrendik bu da bizim için deneyim oldu. Bizim amacımız kalp krizi geçiren kişiyi biraz rahatlatıp 112’ ye haber vermek. Önceden uygulamamıza bağlanmış olursa tek tuşa tıklayarak 112’yi arayabilir. Biz küçük çaplı masajla kalbi rahatlatmaya çalıştık. Bu okul için teknolojik açıdan adım attık. Çok zor şartlarda çalıştık, çok çaba sarfettik. Bu projeyi daha da geliştirmeyi planlıyoruz”

  • BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE
  • BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE
  • BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE
  • BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE
  • BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE
  • BOLULU ÖĞRENCİLERDEN FİNALE ÇIKAN PROJE
4 yorum yapılmış
  • DilekAlparslan
    21 Eylül 2020 • 07:13
    Emeği geçen herkese ayrıca sevgili torunum Defne Karadoğan ve bütün ekibe başarılar dilerim
  • Ilknur
    21 Eylül 2020 • 07:54
    Gencleri ve ogretmenlerini cok tebrik ediyorum cok yaratici ve guzel bir calisma olmus
  • TomrisUla
    21 Eylül 2020 • 09:10
    Defne, arkadaşları ve emeği geçen öğretmenlerini kutlarım. Bu kadar olumsuzluğu içinde güzel haberler duymak moralimizi düzeltti..
  • IlknurCengiz
    21 Eylül 2020 • 09:57
    Esimin ve ogrencilerini tebrik ediyorum basarilarinin artarak devam edecegine inaniyorum
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.