VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

“BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”

13 Kasım 2020

.....................................

12 Kasım 1999 tarihinde merkez üssü Düzce olan ve İlimizde 48 kişinin öldüğü, 354 kişinin yaralandığı ve çok sayıda binanın hasar aldığı depremin 21’nci yılı nedeni ile anma etkinlikleri düzenlendi.

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan genel ve yerel tedbirler çerçevesinde maske ve sosyal mesafe kurallarına uyularak Demokrasi Meydanı’nda sınırlı sayıda katılımla gerçekleştirilen anma etkinliklerine Bolu Valisi Ahmet Ümit, Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay İslam Can, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Vali Yardımcısı Çağlayan Kaya, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ömer Ersever, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

STANTLAR GEZİLDİ

12 Kasım 1999 Depremi Anma günü etkinlikleri kapsamında İtfaiye, Kızılay, AFAD, İHH ve UMKE tarafından açılan stantları gezen Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve beraberindekiler, stantlarda yer alan ürünleri inceleyerek görevlilerden bilgi aldılar. Stantları gezen Valisi Ahmet Ümit, Belediye Başkanı Tanju Özcan, AFAD Mobil Haberleşme ve Koordinasyon Aracında da incelemelerde bulundu. Afet sonrası koordinasyonu sağlamak için haberleşmenin çok önemli olduğunu belirten Vali Ümit, Giresun’da yaşanan sel felaketi ile İzmir yaşanan deprem felaketi sonrası ilimizden afet bölgelerine gönderilen ekiplere çalışmalarından ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

DEPREM FOTOĞRAFLARI İNCELENDİ

12 Kasım Depremi Anma günü dolayısıyla hazırlanan ve 1999 depremi sonrası çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisini gezen Vali Ahmet Ümit, Belediye Başkanı Tanju Özcan ve beraberindekiler, sergilenen fotoğrafları inceleyerek fotoğraflar hakkında bilgiler aldılar.

“BİZİ ÇOK ETKİLEDİ”

Fotoğraf sergisinin ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu'nun bundan 21 yıl önce 2 büyük deprem yaşadığını anlatarak, "Tam 21 yıl oldu. 21 yıl önce 3 ay ara ile 2 deprem yaşadık. Önce 17 Ağustos depremi. Burada çok şükür bir yıkıma yol açmadı ama bizi çok etkiledi. Bunun artçı sarsıntıları devam ederken 12 Kasım'da tam 18.57'de asıl büyük depremi yaşadık. Biz de en az Düzce kadar kuvvetli bir şekilde bu depremi yaşadık. Hatta depremin en güçlü vuruşu 0,81 ivme ile Bolu'da oldu." dedi.

“TÜRKİYE’DE İLK GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILDI”

Bolu'daki yıkımın Düzce'ye göre daha az olmasının birkaç sebebi olduğunu da dile getiren Özcan, "Birincisi Bolu'nun zemininin daha iyi oluşu, sıvılaşma riskinin az oluşu. Bir de Bolu'da yapılan binaların daha planlı, programlı ve kurallara uygun olarak yapılmış olmasıydı. O depremde Bolu'daki bina stoklarımızın yüzde 43'ü hasarlı hale geldi. Ağır hasarlı olanlar tespit edilenler hemen yıkıldı. Orta hasarlı olanlarla ilgili Türkiye'deki ilk güçlendirme çalışmaları yapıldı. Ancak o dönem bize bu kuvvetlendirmeyi yapan teknik insanları da bilim insanları 'bu güçlendirmelerin işe yarayıp yaramayacağı ancak yeni bir depremde ortaya çıkar' demişlerdi. Biz hala bu endişeyi içimizde yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Özcan, 1999 yılında orta ve az hasarlı binaların güçlendirilmesinin yanlış bir hareket olarak gördüğünü de itiraf ederek, "Depremden sonra binaları mümkün olduğu kadar ayakta tutma kaygısına kapıldık. Hem Bolu'da hem de Düzce'de. Keşke o zaman risk taşıyan tüm binalarımızı yıkıp geçseydik. Zaten devletimiz güçlü, yerine yenilerinin yapılabildiğini gördük." diye konuştu.

“BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”

Bolu'nun yapı stoğu ile ilgili de birtakım bilgiler veren Özcan, "Bolu için güzel olan şu: Bolu'da şu andaki binaların yaklaşık yüzde 70'i, 12 Kasım 1999 depreminden sonra yapıldı. Bana göre Bolu’da o tarihten sonra imal edilen binalarla ilgili çok büyük bir risk olmadığını, özelikle de geçtiğimiz yıl yayınlanan yönetmeliğe göre yapılan binalarda hemen hemen hiç risk olmadığını ben söyleyebilirim. O anlamda yeni binalarımız için çok büyük sorunumuz yok. Ama ben şehirde kontrollü olarak yıkılan her eski yapı için büyük bir mutluluk duyuyorum. İnşallah biran önce o eski binalarımızın tamamını da yenileme şansımız olur."

“İNSANI DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜYOR”

Vali Ahmet Ümit ise Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu belirterek, “Türkiye’nin yüzölçümünün % 92’si, nüfusunun ise % 95’i her an deprem tehlikesiyle karşı karşıya. 12 Kasım 1999 tarihinde Bolu’da çok vahim bir hadise yaşandı. Tüm Türkiye, büyük bir üzüntüyle deprem sonrası buradaki çalışmaları gördü, ama devletimiz ve milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde kısa sürede yaraları sardı, büyük oranda eksiklikler giderildi. Her zaman deprem riskiyle karşı karşıyayız. Ama esas itibariyle insanı öldüren deprem değil, depreme karşı dayanıksız yapılardır, tedbirsizliktir, eğitimsizliktir. Bu bilinçle hem ülke olarak hem de Bolu olarak çok önemli mesafeler kat ettik ve kat etmeye devam edeceğiz” dedi.

“HER AN DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Vali Ümit konuşmasına şöyle devam etti: “Depreme karşı, hem kamu kurum ve kuruluşları olarak hem de vatandaş olarak üzerimize düşen görevleri yapmalı, gerekli tedbirleri almalıyız. Biz Valilik olarak bu sene 21 okulumuzun güçlendirmesini tamamlayarak öğrencilerimizin eğitim hizmetine sunduk. Bütün okullarımız depreme dayanıklılık anlamında kontrol ettirildi. Ama netice itibariyle, depremin ne zaman ve nasıl geleceğini, kuvvetinin ne olacağını, şiddetin nasıl hissedileceğini tahmin etmek mümkün değil. Bunun için her an depreme hazırlıklı olmalıyız"dedi.

12 Kasım 1999 depremi başta olmak üzere depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Kuran-ı Kerim tilavetinin yapıldığı anma etkinlikleri İl Müftüsü Orhan Genç tarafından dua yapılmasının ardından sona erdi.

  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
  • “BİNALARDA HEMEN HEMEN HİÇ RİSK YOK”
5 yorum yapılmış
  • Demircitemel
    13 Kasım 2020 • 09:45
    Demir ve temeli standartlara göre yapılması gerekir bu kadar tecrübem var bir belediye yetkili gelip arkadaş yerde aylardır yağmur altında kalan demirler çürümüş inşaata kullanmayın dediklerine şahit olmadım
  • yuksel14
    13 Kasım 2020 • 10:08
    hadi şurdan sanki 99 depremi öncesi yapıtları denetlemiş gibi sallıyor..
  • orumluismail
    14 Kasım 2020 • 04:03
    99 yıl öncesi binalarda 30 yıl inşaatlarda çalıştım bir anda başlayıp biten Yok hep seçim öncesi yukarı çık oy ver sistemi ile kullanılan bozuk malzemeye izin verenler suç işlemiştir son seçimde bile 1 se bir 2 çıktıysan o da tamam diye esenyurtta vaat edenler oldu bunlar yanlış
  • Keskin
    15 Kasım 2020 • 09:12
    Sn Belediye Başkanım size kim bilgi veriyorsa yanlış bilgi verip yanıltıyor yapmayın nasıl binalarda risk yok Insanları yanıltmak size yakışmaz Sözlerinizin altında kalırsınız dost acı söyler
  • Rasim
    16 Kasım 2020 • 09:22
    Bolu’da çalışmadım İstanbulda kat mülkiyeti alınan binaların % 60 fazlası şimdi gitse bakılsa denetlense iskan alamazlar miller kat mülkiyetli diye satıyorlar
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.