VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

“KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTMALIDIR”

4 Aralık 2020

..................................

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi gününe ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, “Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır. Kadın bakış açısına sahip kadın milletvekili sayısının artmasının gerekliliği ortadadır"  ifadelerine yer verildi.

5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi gününü kutlayan Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu konuya ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada kadınlara verilen bu hakkın önemli bir özgürlük adımı olduğunun altı çizilerek, “Aralık 1934’te Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Bundan sonra ilk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız, 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile Mecliste yer almıştır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladığımız bugün, maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşamaktayız. Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin büyük ıstırabı ve öfkesi içerisindeyiz”

“KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTMALIDIR”

“Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala kadınlarımızın “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır. Kadın bakış açısına sahip kadın milletvekili sayısının artmasının gerekliliği ortadadır. Bugün 589 milletvekilinin olduğu Meclisimizde, kadın milletvekili sayısı 102 olup oranı ise %17.32’dir. Bu kadın temsilinin yeterince gerçekleşmediğinin göstergesidir. Kadınlarımızın siyasette yeterince söz sahibi olmaları, karar mekanizmalarında yer almaları için kadının önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

1 yorum yapılmış
  • nankrlk
    5 Aralık 2020 • 02:52
    Atatürk olmasaydı kadınlarımız bırakın avukat olmayı adalet sarayında çaycı bile olamazdı.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.