VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

DUMAN'DAN ZEHİRLENMELERE KARŞI UYARI

26 Ocak 2021

.................................................

HABER- Ayşe Songül ERHAN

Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşı uyardı. Yapılan açıklamada bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba ve baca zehirlenmelerinin kışın tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti.  Duman, “Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür” dedi.

Kış aylarının gelmesiyle artan karbonmoknoksit zehirlenmelerinde tedbirin önemini belirten bir açıklama yapan Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman, “Kış aylarının ve soğukların başladığı yaklaştığı bu dönemde baca gazı ve şofben zehirlenmelerinde dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Her yıl bilgisizlik ve ihmal nedeniyle soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu birçok vatandaşımız hayatını kaybediyor Soba zehirlenmesi; odun, kömür gibi 1sınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbon monoksit ( CO ) gazından kaynaklanır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için "sessiz katil" olarak bilinmektedir. Buna etki olarak da bahar ve yaz aylarında bacaların temizliğinin yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Hava almayan baca/tıkalı olan baca tam yanmayı sağlamamakla beraber özellikle lodoslu havalarda ters esen rüzgâr sobadan çıkan gazı geriye vererek zehirlenmeye sebep olmaktadır. Karbon monoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi bulgular meydana gelmektedir” dedi.

KÖMÜRLÜ SOBALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Duman, “Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yaktın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır. Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerekir. Yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli ve sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Özellikle lodoslu havalarda ölüm olaylarını artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. Kullandığınız her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edin. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından en az 1 metre  daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca șapkası mutlaka takılmalıdır. Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetki kişilere yaptırılmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalıdır. Bu konuda apartman yöneticileri daire sakinleri sorumludur. Doğru yakılan soba ısıtır, Yanlış yakılan soba öldürür” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.