VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ESNAF KREDİYE SARILDI

30 Ekim 2021

.................................

HABER: MUTLU YUCA

Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Yoltaş, pandemi dönemiyle birlikte zor bir süreçten geçen küçük esnaflardan kredi kullananların sayısının her geçen dönem arttığına dikkat çekerek, “2019 yılından 2021 yılının Temmuz ayına kadar esnaflarımıza 97 milyon 800 bin TL kredi kullandırdık. Esnaflarımızın kredi kullanarak ayakta durmaya çalıştı” dedi.

Pandemi sürecinin en çok küçük esnafı etkilediğini vurgulayan Yoltaş, “Bazı meslek dallarımızı tamamen kapanmak zorunda kaldı. Esnaflarımızın birçoğu borçlu, işyeri kiraları var, ellerinde olan malları satamadılar. Oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtik. Devletimiz ve hükümetimiz küçük esnafı ayakta tutabilmek için birçok yardımlarda bulundu. Bizde bunları aracılık ettik. Türkiye’de esnaflara düşük faizli kredi kullandıran 900 tane kooperatifiz. Genel başkanımız Abdulkadir Akgül olmak üzere yönetim kurulu ve başkan vekilleri ve bölge birliklerimiz hükümetimizle ve devletimizle iyi diyaloglar sayesinde esnaflarımızı yapılandırmalar ve kolaylıklar getirdik” diye konuştu.

PANDEMİDE KREDİ KULLANAN ESNAF SAYISI ARTTI

Pandemi dönemiyle birlikte kredi kullanan esnaf sayısının arttığını ifade eden Yoltaş, kredi çeken esnaf sayısını açıklayarak şunları söyledi:

“2018 yılında 360 kişiye 26 milyon 475 bin TL, 2019 yılında 491 kişiye 40 milyon 665 bin TL, 2020 yılında bin 64 kişiye 57 milyon 100 bin lira, 2021 yılının Temmuz ayına kadar 272 kişiye 35 milyon kredi kullandırdık. Pandemi dönemiyle birlikte kredi kullanan esnaf sayısı arttı. Esnaflar ayakta durabilmek için, borçlarını ödeyebilmeleri için bu kredileri kullandılar. Bu bağlamda ortaklarımıza yatırım kredileri de kullandırdık. Bunun için hem araç hem yatırım kredileri kullandırdık. Devletimiz Halkbank aracılığıyla tüm esnaflarımıza 25 bin TL’lik bir kredi desteği oldu. Bizde kooperatif olarak 699 esnafımıza 17 milyon 126 bin TL’lik pandemi kredisi kullandırdık.”

BORÇLAR YAPILANDIRILDI

Küçük esnafın borçların yeni düzenlemelerle yapılandırıldığını söyleyen Yoltaş, “Pandemiden önce kullandırılan krediler vardı. Bu kredilerin ödeme günleri geldi fakat işyerleri kapalıydı. Bu borçlarla ilgili ayrı ayrı üç tane de yapılandırma getirdik. Temerrüt faizlerin hepsi silindi. 30 Haziran 2020 tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden tüm ortaklarımızı bunlardan faydalandırdık. Hem faizleri sildik kalan anapara borcunu da 24 ay taksitlendirdik. Bu esnafımızı biraz rahatlattı. İkinci ertelemede de 1 Temmuz 2020’den 30 Eylül 2020’ye kadar olan esnafımızın kredi senetlerini yine öteledik. Günü gelen senetlerini ondan sonra gelen borçlarına eşit şekilde böldük. Üçüncü erteleme de 1 Ocak ile 30 Haziran arasında da bu senetleri gelen senetlere bölerek yeniden yapılandırma yaptık. Son 4-5 aydır yoğun kredi kullandırıyoruz esnaflara. Esnaflarımızın yüzde 99’unu geri döndürmemeye çalışıyoruz. En üst limit 275 bin TL. İşyeri edindirme kredisi var onun limite de 500 bin TL. Araç edindirme kredimiz var onun da limiti 500 bin TL” şeklinde konuştu.

  • ESNAF KREDİYE SARILDI
  • ESNAF KREDİYE SARILDI
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.