VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

TKP'DEN BÜYÜK HALK BULUŞMASI

12 Nisan 2023

.......................

Türkiye Kominist Partisi (TKP) Ankara Spor Salonunda Bolu Milletvekili Adaylarının da hazır bulunduğu büyük bir halk buluşması gerçekleştirdi. Binlerce yurttaşın katıldığı etkinlikte “TKP gelir her şey değişir” sloganı ön plana çıktı.

“TKP hakkında her şeyi anlatıyoruz!” denilerek çağrı yapılan buluşmada, TKP’nin seçimden ne beklediği, cumhurbaşkanlığı seçiminde ne yapacağı, neden devletçiliği savunduğu, din düşmanı olup olmadığı, Mustafa Kemal hakkındaki düşünceleri gibi kendisiyle ilgili çok tartışılan konulara açıklık getirildi.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'ın konuşmacı olarak katıldığı buluşmada, Şair Nihat Behram, Müzisyen Gülcan Altan ve Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın sahne alacak. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi adına Thanasis Pafilis, buluşmada konuşma yaptı.

Türkiye’nin her noktasından gelecek 600 TKP milletvekili adayı da buluşmada yerini alırken, TKP emekçilerin sesi olacak adaylarını da bu toplantıyla tanıttı.

Sosyalistler destek için salonda

TKP'nin "Büyük Halk Buluşması"na SOL Parti, Devrim Hareketi, Emek Partisi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Sosyalist Cumhuriyet Partisi yöneticileri de katılım gösterdi.

Kemal Okuyan: Şimdi umudu çoğaltmak zorundayız

Kemal Okuyan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

 Aranızda Türkiye Komünist Partililer var, biliyorum sesiniz güzel çıkıyor. Bir de TKP’nin dostları var, onlar da destek oluyor. Bir de TKP’nin sözünü merak edenler var. Hepimiz burada aileyiz, hoş geldiniz.

Şimdi umudu çoğaltmak zorundayız. Üzüntü, acı gayet insani duygular. Öfkelenmek de insani duygu. Acımız az olsun, öfkemiz çok olsun ama en çok da umudumuz bol olsun.Sorularla başlayacağım. Ben birkaç tanesini seçtim

Komünist adıyla Türkiye’de iktidara gelmek mümkün mü?

Komünizm ortakçılıktır, eşitliktir. Komünizm insanın insanı sömürmesine engel olmaktır, bunun için mücadele ediyoruz. Biz bunları istiyor. Kendinize başka bir isim bulsanıza, komünist ismi çok sert, diyorlar. Biz sahtekar mıyız kendimizi gizleyelim. Biz ikiyüzlü müyüz başka partiler gibi, kendimizi saklayalım. Biz Türkiye Komünist Partisi’yiz. Komünist olduğumuzu söyleyerek iktidara geleceğiz.

TKP adıyla ilk çalışmaya başladığımız zaman köylere mahallelere gittiğimizde "Siz kimsiniz?" diye soruyorlardı. “Aaa, estağfurullah" diyorlardı. bugün gittiğimizde “Aaa, biz sizi tanıyoruz, iyi işler yapıyorsunuz” diyorlar.

TKP adayları arasında başörtülü yurttaşlar var, çelişki mi?

Biz aydınlanmacı bir partiyiz. Biz laik bir Türkiye’yi savunuyoruz. Neden adaylarımız arasında başörtülüler var? Yıllar önce türban meselesi Türkiye’nin gündemine sokulduğunda ‘Türban neyi örtüyor’ diye broşürler dağıttık, itiraz ettik. Çok akıllıca bir operasyon ortaya konulmuştu o dönem.

İsteyen istediğini giyer, mantıklı olan bunu söylüyor. Ama bu, din istismarcılarının siyasal islamcıların elinde başka bir yere taşınıyordu, kullanıyorlardı bu söylemi. Kadınların istediğini giyme hakkı üzerinden bir operasyon başlatıldı. Bu yobaz operasyona itiraz ettik biz. Biz nasıl bağımsız ve eşitlikçi bir ülke kuracaksak, laikliği de ayağa kaldıracağız.

Biz özgürlükçü bir partiyiz ama. Bizim partimizde insanların inançlı olup olmaması için kimseyi alakadar etmez, kimseye sorulmaz. Bizim insanların inancına, ibadetine karışmak gibi bir tercihimiz olamaz. Eşitlikçi bir dünyayı savunuyorsa, hoş geldi sefa geldi Türkiye Komünist Partisine gelenler. Biz TKP’nin adaylarına başörtülü-başörtüsüz diye bakmayız, saç rengine bakmayız. Onlar emekçi halkı temsil eden milletvekili adayı yoldaşlarımızdır.

TKP neden HDP’nin başını çektiği ittifaka dahil olmadı?

Bir seçim düşünün ki, sadece milletvekillikleri pazarlıkları, ittifaklar konuşulsun. Biz başka şeyler konuşulsun, Türkiye karanlıktan nasıl kurtulur, bu konuşulsun istiyoruz. Tabii ki siyasette ittifaklar olacak. Bizim HDP içerisinde dostlarımız var, tabii ki var. HDP bir siyasi parti olarak haksızlığa, zulme uğrayan, şu anda da kapatılma tehlikesi altında bir parti. Bununla dayanışma sonsuz. İttifaklık başka bir şey.

HDP’li yöneticiler belli aralıklarla Türkiye’de patronların en tehlikeli örgütü olan TÜSİAD’la ara ara görüşüyor, fikir alışverişinde bulunuyorlar, kaynaşıyorlar. Bizim için TÜSİAD mücadele edilmesi gereken düşman bir örgüttür. Biz emekçi halka düşman olanlarla yan yana gelenlele bir arada olanlar hareket etmeyiz, ittifak da kurmayız.

'Şeyh Sait'e yoldaş diyip, NATO'ya hayır diyemeyenlerle TKP ittifak olmaz'

Şeyh Sait’e yoldaş diyenlerle, biz bir arada olamayız, ittifak olamayız.

‘NATO’ya hayır’ diyemeyenlerle de Türkiye Komünist Partisi ittifak olamaz.

TKP 'bölücü' mü?

Neden bölücü olalım, neden? TKP bir şey olacaksa, 'yıkıcı' bir partidir. Neyi yıkacağız biz? Bu köhnemiş düzeni, bu karanlığı, bu yobazlığı, NATO’nun teslim aldığı düzeni yıkacağız; yerine adil, eşitlikçi, özgürlükçü bir ülke kuracağız. TKP’ye ‘bölücü’ diyenlere "höst" deriz.

Güçlü bir ülke, birliğini sağlamış bir ülkedir. TKP aşağıdan yukarıya demokrasiye inanan bir partidir. Demokrasi ve örgütlenme tabandan başlayacak. TKP özerklik, yerelciliği desteklemez; bunlar uluslararası tekellerin planları. Biz merkezi planlamadan yanayız. Neden? Çünkü biz Türkiye’nin dört bir yanında yaşayanların eşit yaşamasını istiyoruz.

Biz Türkiye’nin birliğinin dayanağıyız.

TKP, Kürt düşmanı mı?

TKP’nin dünyadaki tek bir ulusa düşman olması imkansız. Kürtler nasıl düşmanımız olsun, aynı ülkede yaşıyoruz. Biz kimlik siyaseti yapmayız, biz insanları etnik kökenlerine, dinine, milletine göre ayırmayız.

Türkiye’de bir Kürt Sorunu var. Kürt sorunu, binlerce yurttaşın eğitim hakkının elinden alınmasına neden oldu. TKP buna sessiz kalabilir mi? Kürt yurttaşlarımızın yaşadığı bölgeler Türkiye’de en yoksul yerler. Biz buna nasıl göz yumalım.

'TKP Kürtler için siyaset yaptığını söyleyip hacılarla, şeyhlerle, mollalarla iş tutanların düşmanıdır'

TKP, Kürtler için siyaset yaptığını söyleyip hacılarla, şeyhlerle, mollalarla iş tutanların düşmanıdır.

Biz tarafımızı emek-sermaye çelişkisi olarak kurarız. Tarafımızı zengin-yoksul oalrak kurarız. Ama asla tarafımızı Türk- Kürt olarak kurmayız.

Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak komünistlere mi kaldı?

TKP 103 yaşında. Bu 103 yıl içinde, bu ülke büyük acılar çekti; darbeler gördük, baskı gördük, işsizlik gördük, depremde enkaz altında kalmayı gördük. Türkiye bundan ibaret mi? Behice Boranlar, Nazım Hikmetler, Laz İsmailler, Deniz Geçmişler, Mahir Çayanlar… Bunlar da var. İşçi direnişleri var, kadın direnişleri var. Bu ülkenin bir de devrimci bir dönemi var.

Partimizin kurulduğu dönem Türkiye’nin devrimci dönemidir. Yanı başımızda Ankara’da bir meclis kuruldu. Bu kavgada, bu kurtuluş ve kuruluş mücadelesinde komünistlerin kanı var. Komünistlerin mücadelesinin olduğu bir yere nasıl olur da cumhuriyete sahip çıkmayız?

O yüzden bir yeniden diyoruz. "2023 Yeniden" diyoruz.

TKP oyları mı bölüyor?

Bu bir soru değil, tehdit: Oyları bölmeyin diyorlar.

Evet oyları bölüyoruz. Amerikancılarla bağımsızlıkçılar arasındaki oyları, emekle sermaye arasında oyları bölüyoruz.

Bizim de bir çift laf etme hakkımız var. Biz de "Sosyalistlerin oylarını bölmeyin" diyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz.

'Her seçimde çıkıp oyları bölmeyin diyerek ülkeyi bu hale getirdiler'

Her seçimde çıkıp oyları bölmeyin, bölmeyin diye diye ülkeyi bu hale getirdiler. Hayır, biraz da oyları bölelim.

Biz sosyalistlerin, komünistlerin, yurtseverlerin iradesini temsil etmek istiyoruz. Komünistlerin hangi partinin içinden meclise gireceğinin tartışılmasını istemiyoruz. Biz sosyalistlerin, komünistlerin, ilericilerin iradesini özgür bırakmak istiyoruz.

TKP ve seçim barajı: 'TKP'ye verilen oylar boşa gitmez'

Kenan Evren zamanında çıkarıldı, şimdi yüzde 7.

Bize verilen oylar boşa gitmez. Baraj, emekçi halkın temsilcilerinin meclise girmemesi için oluşturulmuş bu barajı takiyeyle, inanmadığımız ittifaklara girerek bu barajı yıkmış olmayız, etrafından dolaşmak olur. Biz bu barajı yıkacağız.

TKP kendi kaynaklarıyla meclise girecek. Ama başkasından milletvekilliği dilenerek meclise girmeyecek.

'Barajı yıkmak için TKP'ye oy verin'

İşçi sınıfı için de TKP’ye oy vermek gerekiyor. Bizim adaylarımıza bakın. Patronlar yok, ünlüler yok, popüler isimler yok. Bizim gibi, sizin gibi insanlar var. Bu insanlar temsil ettikleri halk adına siyaset yapmalılar. Bunun gerçek olabileceğini göstermek için TKP’ye oy.

'Önümüzdeki seçimler X partisinin ünlüleri ile TKP’nin Gönüllüleri arasında geçecek'

TKP demin saydığım, andığım ittifaka giremezdi. Çünkü TKP 81 ilde örgütlenen ve seçime giren bir partidir. TKP eşitlikçiliği, özgürlükçülüğü, komünizmi Türkiye’nin dört bir yanında birlikte savunma hakkını teslim etmez.

'Şimdiden sözümüz olsun, Dersim örneğini çoğaltacağız'

Bu seçim gerçekleşir, Erdoğan’ı yollarız. TKP ve umudu ayağa kaldırırız. Sonra bir sene sona yerel seçimler geliyor. Dersim örneğini her yere yayacağız. Bunun için de TKP’nin desteğe ve oya ihtiyacı var. Bir daha enkazın altında kalmamak için TKP’ye oy verin. Olmasın ama, bir daha enkaz altında kaldığımızda Türkiye’nin daha güçlü olabilmesi için, TKP’nin seçimlerden güçlenerek çıkması lazım.

'TKP emekçi halkın partisidir'

TKP bir mücadele partisi. TKP emekçi halkın partisi. En zengin yüzde 1, Türkiye’deki toplam servetin yüzde 42’sine el koymuş durumda. Türkiye’deki en büyük 10 tane şirkete bakın. Kaç tane Koç var? 4. Araya bir tane THY sıkışmış devlete ait olan. Öncesinde Tüpraş da kamuya aitti. Buna el koydular. Yüzde 1’in yüzde 42’ye el koymasında bu ve bunun gibi alçaklar var.

'Ülkenin sorunları beşli çeteyle mi başladı da, bunlarla bitecek?'

Yatıp kalkıp beşli çete deniyor. Ama bu ülkenin sorunları bunlarla mı başladı, beşli çeteyle mi bitecek? Bu tabloda onlar yok.

Koç Grubu'nun 2022 yılında net kârı 70 milyar lira. Bu mesele bugünün meselesi: Bu nedenle halkımız aç, bu ülkenin insanları yoksul, bu ülkenin insanı enkaz altında kalıyor.

Bu düzen yıkılmalıdır ve yıkacağız.

'Tarikatlar ve cemaatler dağıtılacak'

(Türkiye’yi ele geçiren cemaatler) Bu tabloyu değiştireceğiz, sözümüz olsun.

Milletvekillikleri pazarlıkları var ya bir de bunun yanında bakanlık pazarlıkları yapılıyor. Bir de bakanlıkları bu cemaatler ele geçirmiş durumda. Böyle bir şey olur mu? Tarikatlar ve cemaatler dağıtılacak. Dağıtılacak ki bu saçma tablo tamamen değişecek.

Bir de emperyalistler var. Biz 100 yıl önce işgale karşı kurulmuş bir Cumhuriyeti savunuyoruz. Bizim tarihimizde emperyalizme karşı mücadele var. Şu anda güzel Türkiye’miz işgal altında. Demin Orhan Aydın bir şiir okudu, Nazım Hikmet’in ‘Türkiye İşçi Sınıfına Selam’ şiiri. Bu şiir, Türkiye Komünist Partisi’nin programıdır.

'Ay-yıldızlı esir bayrağımızı özgürleştireceğiz'

Ay-yıldızlı esir bayrağımızı özgürleştireceğiz.

Soruyorum, bana dürüstçe yanıt verin. İkna mıyız, oylarımızı TKP’de birleştirmeye?

Bir oy Erdoğan gitsin diye, diyoruz. Hiç inanmadığımız, karşısında durduğumuz, mücadele edeceğimizin bir ittifakın adayına oy çağrısında bulunuyor. Neden? Erdoğan gitsin diye. Biz, cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğiz. Ama emperyalistlerin, sömürücülerin düzeni devam etsin diye uğraşanların karşısında duracağız ve milletvekilliği seçiminde TKP’nin güzel amblemi altına vuracağız.

'TKP gelir, her şey değişir'

Bir söz daha vermek zorundayız, birbirimize. Seçimlere 1 aydan az süre kaldı. Gelin, her gün çevremizde en az 1 kişiyi TKP’ye oy vermeye ikna edelim. Biz seçim partisi değiliz, 7/24 ve 365 gün mücadele etmek zorundayız. Ama seçimlerde mücadele etmeliyiz. Gelin hep birlikte her gün çevremize TKP’ye oy vermeye çağıralım, ikna edelim.

TKP gelir, her şey değişir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.