VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU’NUN GELENEKSEL YEMEKLERİ…

19 Eylül 2023

..........................................................

HABER/MUTLU HEKİMOĞLU

Aşçılarıyla tüm dünyaya nam salmış Bolu’muzun birbirinden güzel geleneksel yemeklerini sizin için derledik.

Gastronomi alanında adından söz ettiren yemekleri olan Bolu’da sizler için tarif defterine eklenebilecek birbirinden lezzetli yemekleri sizler için derledik. Birbirinden lezzetli yemeklerin dünyaya yayılmasını sağlayan Bolu, Türk mutfağında da özel bir yere sahip. 'Bolu'nun meşhur yemekleri nelerdir? Bolu'nun yöresel yemekleri hangileridir?' sorularını sizler için cevapladık. İşte, Bolu mutfağından 14 nefis tarif:

1-OVMAÇ ÇORBASI

Bolu mutfağından sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için ilk önerimiz ovmaç çorbası. Salça ve hamur parçaları ile hazırlanan bu çorba, ana yemeklerden önce servis ediliyor.

2-İMARET ÇORBASI

Ana malzemeleri süt ve pirinç olan imaret çorbası, Osmanlı'dan miras kalan bir lezzet. Sabahları ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıyla bilinen imaret çorbası, hem lezzetli, hem de kolay bir şekilde hazırlanıyor.

3-BOLU MANTISI

Mantı denildiğinde aklımıza ilk gelen Kayseri mantısı olsa da, Bolu mantısının yeri ayrıdır. İç harcında mantar kullanılan Bolu mantısı, yoğurt ve sos eşliğinde sunulur.

4-BOLU KEBABI

Patlıcan, kuşbaşı et ve mantar ile hazırlanan Bolu kebabı, yörenin en sevilen ana yemeklerinden biridir. Meşhur Bolu kebabı, ortalama 45-50 dakikada hazırlanır.

5-BOLU KÖFTESİ

Bolu köftesi, sarımsaklı, kıyma ve mengen peyniri ile hazırlanır. 1 gece dinlendirilen köfte harcı, ızgarada pişirildikten sonra bol soğanla birlikte servis edilir.

6-ABANT KEBABI

Bolu'nun meşhur yemeklerinden biri olan Abant kebabı, kızarmış ekmek ve patlıcan ile hazırlanır. Közlenen patlıcanlar etli harç ile doldurulduktan sonra pişirilir. Bolu da bulunan restoranların hemen hemen hepsinde Abant kebabına rastlayabilirsiniz.

7-MENGEN PİLAVI

Bolu'nun yöresel yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan mengen pilavı, kuşbaşı et ve mantar ile hazırlanır. İsteğe göre dolmalık fıstık, badem ve ceviz konularak tatlandırılabilir.

8-PAŞA PİLAVI

Et, havuç ve bezelye ile hazırlanan paşa pilavı, Bolu ve çevresinde sık sık tüketilir. Bol malzemesi ve lezzetiyle çok beğenilen paşa pilavı, farklı baharatlarla da zenginleştiriliyor.

9-ÇİĞ BÖREK

Çiğ börek Eskişehir ile özdeşleştirilse de, Bolu yöresinde de rağbet görüyor. İsteğe göre kıymalı, peynirli ve patatesli olarak da sunulabiliyor.

10-PATATESLİ KÖY EKMEĞİ

Bolu ve Afyonkarahisar'ın meşhur lezzetleri arasında yer alan patatesli köy ekmeği, odun fırınlarda pişirilerek hazırlanıyor. Özellikle sabah saatlerinde bulabileceğiniz patatesli köy ekmeği, kahvaltıların vazgeçilmezi olarak görülüyor.

11- KEŞLİ CEVİZLİ ERİŞTE

Bolu mutfağında en çok kullanılan peynirler keş ve mengen peyniridir. Keş peynirli cevizli erişte, tereyağında kavrulduktan sonra sunulan bir yemek. Genellikle yoğurt ile birlikte servis ediliyor.

12- SARAY HELVASI

Kastamonu'da çekme helva olarak bilinen saray helvası, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanıyor. İsteğe göre fıstıklı ve çikolata kaplı çeşitleri de bulunuyor.

13- DELİ BAKLA ÇORBASI

Bolu mutfağında bakla yemeklerine se sık sık yer veriliyor. Özellikle bakla çullaması ve bakla çorbası en çok ilgi gören yemekler arasında yer alıyor.

14- BOLU USULÜ KIYMALI KÖMBE

Kıymalı iç harç ile hazırlanan kömbe, bir börek çeşididir. Çay saatlerinde ve misafir ağırlarken sunulan kıymalı kömbeyi, kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Zengin bir mutfağa sahip olan Bolu'ya bir gün yolunuz düşerse, dönüşte sevdiklerinize meşhur Bolu çikolatası, tereyağı ve saray helvası almayı unutmayın.

5 yorum yapılmış
  • Nursel
    19 Eylül 2023 • 12:10
    Bolu'da Paşa Pilavı patatesle yapılır. Et, bezelye, havuç konulmaz. Ayrıca Kıymalı Kömbe değil, kıymalı alt üst böreği denir.
  • Nevin
    19 Eylül 2023 • 14:11
    Kıymalı kömbe değil alt üst böreği olmalıydı
  • SaimeayrlNamdarDirgine
    19 Eylül 2023 • 20:28
    Patates çorbası. Yumurtalı patates. Çullama, cızlama. Yeşil mercimek çorbası, Alt üst böreği Ebegümeçli bulgur pilavı.Aklıma gelenler. Çanakkale 'den sevgiler selamlar.
  • GEREDELAI
    21 Eylül 2023 • 16:56
    .SN.NURSEL HN.VE SN.NEVİN HN.HAKLI ALT/ÜST BÖREĞİ GELENEKSEL BÖREĞİMİZDİR..BU LİSTEYİ HAZIRLAYAN BOLULU OLAMAZ ..YEMEK TARİFİ OKUDUĞU YERDEN ALMIŞ GİBİ...BOLUMUZUN SARAY HELVASI DEĞİL FINDIK ŞEKERİ.. MEŞHURDUR..ÇİĞ BÖREK DEĞİL...EV İŞİ GÖZLEMEDİR BİZİM ATIŞTIRMALIK..HEMŞERİLERİME SAĞLIKLI HUZURLU YEMEKLER DİLİYORUM..
  • Boluludivane
    22 Eylül 2023 • 00:57
    Sadece bakla çorbası var oda bolu üslulu diyebiliriz Bolu'nun başka birşeyi yok hepsi sonradan uydurma her yörede olan yemekler ammada abartmişsınız
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.