VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

SOBADAN CÜCE YARASA ÇIKTI

29 Eylül 2023

..................

Bolu’da Karacasu Yaylası’nda bir çift, ısınmak için yakacakları sobanın içerisinde latince karşılığı Pipistrellus olan yavru cüce yarasa buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne haber verilmesinin ardından cüce yarasalar envantere kaydedilerek doğaya salındı.

Edinilen bilgiye göre, Karacasu Yaylası’nda yaylacılık yapan bir çift, ısınmak için açtıkları soba içerisinde tespit edemedikleri bir canlı ile karşılaştı.

Dikkatli bakarak canlıyı inceleyen çift, soba içerisinde yavru yarasa olduğunu fark etti. Yaylada kalan aile, Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nü arayarak yardım istedi. İhbarın ardından Doğa Koruma Birimi olay yerine giderek inceleme başlattı. Yapılan keşfin ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözütok ile irtibata geçilerek, bölgeye gidildi.

Yapılan tür teşhisinin neticesinde, latince karşılığı “pipistrellus” olan cüce yarasa olduğu tespit edilen yarasaların envantere kaydı yapılarak doğaya salımları gerçekleştirildi.

“Doğadaki önemli görevlerini yerine getirmektedirler”

Doğal dengenin önemine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözütok, “Biyolojik mücadele çerçevesinde nebati üretim için kullanılan yarasalar zararlı böceklerle mücadele konusunda yetenekli oldukları için bu böcekleri tüketerek doğadaki önemli görevlerini yerine getirmektedirler” dedi. Yarasa ihbarı yapan aileye şuurlu davrandıkları için teşekkür eden Doğa Koruma Birimi’nden Veteriner Hekim Dr. Adem Turan, “Halk sağlığı acısından risk taşıyan hastalıklar insanlara geçebilir. Bu sebeple çıplak elle müdahale edilmemesi gerekiyor. Vatandaşlarımız, bilmedikleri bir canlı türü ile karşı karşıya kaldığında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne ulaşabilir” diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.