
| 23 Temmuz 2024 |

Bolulu iş kadını Özlem Kunukçu, Kocaeli'deki bir firmayla distribütörlük anlaşması yaparak 5 araç dolusu sevkiyat yaptı. Aldığı 8 milyonluk teminat çeki karşılıksız çıkan ve nakit ödemeyi alamayan Kunukçu, hayatının şokunu yaşadı.
Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşen olayda, Antalya'nın Kepez ilçesinde 8 yıldır organik gübre sektöründe çalışan Bolulu iş kadını Özlem Kunukçu, Kocaeli'de bulunan bir firmayla distribütörlük konusunda anlaşma sağladı. Bir süre firmayla ticari faaliyette bulunan Kunukçu, firmaya 3 tır ve 2 kamyon olmak üzere 5 araçlık 4 sevkiyat gerçekleştirdi. 2 milyon 288 bin 304 TL teminat çeki, geri kalanı ise 1 milyon 711 bin 696 TL olmak üzere toplamda yaklaşık 4 milyon TL'lik anlaşma sağladı.
İddiaya göre; verdiği malın karşılığını ödeme olarak geri alamayan Kunukçu, olaydan şüphelenmesi sonrası Kocaeli'ne firmaya gittiğinde ise iş yerinin boşaltıldığını fark edince şok geçirdi. İletişimde olduğu kişilere de ulaşamayan Kunukçu, savcılığa giderek şikayette bulundu.
Ürünlerin teslim edildiğini, faturalar kesildikten sonra ödemelerini yapacaklarını söylediklerini belirten Kunukçu, “Haftalarca ertelediler. Çiftçi olarak verdikleri isimle kimlik numaralarından tedirgin oldum, şirket avukatım bilgileri girdiğinde bu iki kişinin de çok ciddi anlamda suç dosyalarının olduğunu söyledi. Bir şeylerin ters gittiğini anladık, her aradığımızda ödemeyi bugün yapıyoruz, hafta içi yapıyoruz, bugün git yarın gel misali şeklinde ertelediler. Ama büyük çapta bir firma olduğu için emin olmadan hareket etmek istemedik” ifadelerini kullandı.
TEMİNAT ÇEKLERİ KARŞILIKSIZ ÇIKTI
Özlem Kunukçu, teminat olarak aldıkları iki çekin de karşılıksız çıktığını ifade ederek, sevkiyat yapan üçüncü tır şoförünün kendisini arayarak ödeme alamadığını söylemesi üzerine harekete geçtiğini ifade etti. Kunukçu, “Üçüncü giden tırın ödemesini yapmamışlar, tır şoförü beni aradı, lojistik firma da tır şoförüne ödemenizi yaptık diye dekontu göndermiş. Dekonttan yola çıktım, bu beni aydınlatmış oldu. Şirkete verilen finansın başındaki isim yanlış, öyle bir isim yok, sahada çalışan ve benimle 5 ay iletişime geçen kişilerin isimleri yanlış. Firmanın içindeki verilen isimlerin hepsi yanlış, telefon numaraları farklı kişilerin üzerine kayıtlı. Firmalardan almış olduğum ham madde karşılığında verdiğim teminat çeklerinin karşılıksız olduğunu öğrendim ve karşı firmanın Türkiye genelinde çok ciddi anlamda çek vurgunu yaptıkları ortaya çıktı. Bolu'ya ikametimde firmalar, 'Özlem hanım, bu firmanın çekleri yazılmaya başladı, bize verdiğiniz çekleri iade edeceğiz, lütfen çeklerinizi alın.' diye beni aradılar. Ben de şirketi aradım, bir sorun olduğunu ve direkt Gebze'ye geçeceğimi söyledim. Birkaç saat sonra tekrar aradım, telefonlarını kapatmışlar ve numaralarımızı engellemişler. Kocaeli fabrikasına gittik, fabrika diye bir şey kalmamış, boşaltılmış. Tabelalar sökülmüş, sadece bir bekçi var” ifadelerini kullandı.