VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Tanju Özcan yine sordu!..

28 Kasım 2011

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan TBMM Başkanlığına yeni bir soru önergesi sunarak, soruların Çevre ve ...

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan TBMM Başkanlığına yeni bir soru önergesi sunarak, soruların Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Tanju Özcan Meclise soru önergesi sunmaya devam ediyor. Özcan bu kez yapı denetim yasasındaki aksaklıkların giderilmesi gerektiğini vurguladı. 

Özcan’ın soru önergesi şu şekilde; “17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Doğu Marmara depremlerinin çok büyük can ve mal kaybına yol açmasından sonra 26.06.2001 tarih ve 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Yasa çıkarılmıştır. Bu yasayla özellikle depreme dayanıklı daha kaliteli binaların yapılması amaçlanmaktaydı. Başta 19 pilot ilde uygulanmakta olan sistem 2011 yılından başından itibaren tüm illerimizde uygulamaya başlanmıştır. Kanun çıkartılırken başta TMMOB olmak üzere konuyla yakından direkt ilgisi olan etkin kuruluşlar bu sistemin dışına itilmiştir. 4708 Sayılı Kanunun yasalaşmasından bu yana birçok genelge ve Kanun Hükmünde Kararname çıkartılmıştır. Ancak gerek çıkartılan genelgeler gerekse de Kanun Hükmündeki Kararname aradan geçen bunca zamana rağmen denetim ile ilgili sorunları çözmekten uzak kalmıştır. Vatandaşlarımızın en temel hakkı olan barınma hakkını güvenli yapılarda sağlamak için taraflar karşılıklı görevlerini noksansız bir şekilde yerine getirmelidirler. Etkin bir denetim için yürürlükte ki yapı denetim yasasında ki aksaklıklar ivedilikle giderilmelidir.  

Bu bağlamda;

Soru 1- Türkiye’de faaliyet gösteren yapı denetim firması kaç tanedir? Faaliyete geçmek için bekleyen yapı denetim firması sayısı kaç tanedir? Bu firmalarda istihdam edilen denetçi mimar, mühendis, kontrol elemanı ve şantiye şefi sayısı kaçtır? 

Soru 2- 4708 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kaç tane yapı denetim firması hangi gerekçelerle geçici veya tamamen kapatılmıştır? Faaliyetlerine son verildikten sonra açılan firma sayısı ne kadardır? 

Soru 3- Yapı denetim firmaları bünyesinde görev yapan kaç tane yapı deneticisinin belgeleri hangi sebeplerle iptal edilmiştir? 

Soru 4- Sistemin işletilmesinde aktif rol oynaması gereken TMMOB’ u sistemin içine dâhil edilecek bir yasal düzenlemeyi amaçlayan bir çalışmanız var mıdır? 

Soru 5- Sistemin daha iyi işlemesi için yapı denetim ile ilgili yeni bir kanun çıkartılması için çalışma yapılmakta mıdır? 

Soru 6- Yapı kontrol elemanının ya da müteahhidin fevri hatalarından dolayı on binlerce metrekare denetim görevi yapan yapı denetim kuruluşunun kapatılması yerine tespit edilen kusur oranında cezalandırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır?   

Soru 7- Bolu’da faaliyet gösteren yapı denetim firmaları içinde hangi gerekçelerle para cezası verilen, geçici veya tamamen kapatılan firma sayısı kaç tanedir? Bolu’da faaliyete geçmek üzere başvurusu bulunan firma sayısı kaç tanedir?”  

2 yorum yapılmış
  • Alsat
    3 Temmuz 2017 • 08:24
    Sı yası ayağını da mahkemede görmek ıstıyoruz
  • Erol
    3 Temmuz 2017 • 04:40
    Efendim bizim bolu daki fetocuçlar bu kadarmi acaba merak ediyorum doğrusu
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.