VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ESKOP'a savcılık soruşturması...

26 Mart 2012

Bolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla haklarında açılan dava gereği ESKOP ...

Bolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla haklarında açılan dava gereği ESKOP Başkanı Ahmet Yoltaş ile aralarında eski yöneticilerinde bulunduğu ESKOP yöneticisi 14 isimden 10'u dün hakim karşısına çıktı.

Haber: Bolu Gündem-Mehmet KORKUSUZ

Hüseyin Çavuşoğlu, 1 Nisan 2011 tarihinde Bolu Gündem Gazetesi'nde yayınlanan açıklamalarında, ESKOP yönetimi hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 11 ayrı suçtan “suç duyurusu raporu” hazırladıklarını belirtmiş, ilgili tespitlere ait suç duyurusunu basına dağıtmıştı. Hüseyin Çavuşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun Erzurum'da olmasına rağmen yemeğe davet edilerek fatura kesildiğini, kooperatifin aracının bir hafta içerisinde 5 bin 800 kilometre yol yapmış gibi gösterildiği; ancak aracın hiçbir yere gitmediğinin belirlendiğini, ayrıca 140 kişilik lokantada 340 kişiye yemek verilmiş gibi gösterildiğini belirtmişti.

SUÇ DUYURUSUNA KONU OLAN MÜFETTİŞ RAPORU'NDAN TESPİTLER

Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu'na bakanlık müfettişlerinin sunduğu suç duyurusu raporundaki tespitlerden bazıları ise şöyle idi;

1- Gerçeğe aykırı düzenlenen yemek faturalarıyla kooperatifin zarara uğratılması hususu.

 2- Kooperatifin personeline alınmadığı halde alınmış gibi gösterilen kıyafetler.

3- Kooperatif araçlarına alınmadığı halde kooperatife gider olarak yansıtılan akaryakıt harcamaları hususu.

 4- Bir doğalgaz firmasından alınan malzemelerin kooperatifte bulunmaması hususu.

5- Antalya'da düzenlenen eğitim seminerine, kooperatif dışından bir ismin katılması ve harcamaların kooperatif tarafından karşılanması hususu.

 6- ESKOP A.Ş.'ye alınan demirbaşlar ve yapılan Bakım-Onarım harcamalarıyla kooperatifin zarara uğratılması hususu.

7- ESKOP A.Ş.'ye ait Takip Gazetesi'nin kırtasiye ve matbaa giderlerinin kooperatif tarafından karşılanması hususu.

 8- Kooperatife ortak olmayan Denetim Kurulu Üyesi Naci Parlak'a usulsüz olarak kredi kullandırılması hususu.

9- Bakanlık talimatlarının yerine getirilmemesi hususu.

 10- 2002 yılında yapılan kooperatif genel kurulunda vekaleten oy kullanımı hususu.

Kooperatif Genel Müdürü Nevzat Türe'ye ödenen ücretin büyük kısmının esasen Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yoltaş'a aktarılması hususu.

ZİMMET VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇLAMALARIYLA YARGILANIYORLAR

Hüseyin Çavuşoğlu'nun yaklaşık 1 yıl önce kamuoyuna ve basına açıkladığı bu müfettiş raporlarını Cumhuriyet Savcılığı incelemeye aldı ve bunların suç unsuru taşıdığı gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda dava açılmasını kararlaştırdı. Böylece ESKOP Başkanı ve yöneticilerinden oluşan 14 kişi hakkındaki iddiaların Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırıldı.

ESKOP Başkanı Ahmet Yoltaş ile müdür olarak atanan Nevzat Türe'nin zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla 1163 sayılı Kooperatif Kanunu'na muhalefetten yargılanması kararlaştırılırken, diğer 12 kişinin ise görevi kötüye kullanmaktan yargılanmaları gerektiği belirlendi. Davanın dün yapılan ilk duruşmasında ESKOP Başkanı Yoltaş'ın yanı sıra 9 isim daha hâkim karşısına çıkarken, 4 isim duruşmaya katılmadı.

ÇAVUŞOĞLU: ESKOP'UN ZARARA UĞRATILDIĞINI TÜM KURUM VE KURULUŞLARA BİLDİRDİM

Hakim karşısına çıkan isimlerden biri olan ve önceki açıklamaları sonrası murahhaz azalıktan sade bir ESKOP üyesi konumuna getirilen Hüseyin Çavuşoğlu, duruşması sonrası açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu, ESKOP'ta yaşandığını ileri sürdüğü olumsuzlukları geçmişte bakanlığa, Başbakanlık'a, merkez birliğine, bölge birliğine, denetleme kurulu başkanına ilettiğini belirtti. Çavuşoğlu, bu başvurularında ESKOP'un zarara uğratıldığını, kooperatif içinde büyük bir sıkıntı olduğunu beyan etmesinden dolayı mevcut ESKOP yönetiminin kendisini murahhaz azalıktan üyeliğe düşürdüğünü söyledi.

ESKOP YÖNETİMİ HAKKINDAKİ DAVAYA ERTELEME

Davaya konu olan iddialara ilişkin olarak, bilirkişi raporları oluşturulduğunu, tanık ve sanıklardan bir kısmının ise hâkim tarafından ilk duruşmada dinlendiği bilgisini veren Çavuşoğlu, “Bu konu Ağır Ceza Mahkemesi'nce hakikaten çok titiz bir şekilde inceleniyor. Olayın üzerine dikkatle gidiyorlar. Eğer suçlu varsa da cezalarını çekeceklerine inanıyorum” diye konuştu.

Çavuşoğlu, açıklamalarının sonunda, ilk duruşmaya katılamayan 4 ismin tanık ve sanık olarak dinlenmesi üzere duruşmanın 24 Mayıs tarihine ertelendiğini dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.