VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"DEPREM GECİKTİ"

25 Kasım 2013

Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bolu'da dün gece meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremle ilgili ...

Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bolu'da dün gece meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Beklediğim deprem gecikti, ancak uç veriyor sanırım" dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, merkez üssü Bolu'nun Ulumescit köyü olan 4,8 şiddetindeki depremle ilgili açıklama yaptı. Uluslararası Jeofizik Kurultayı için Antalya'da olduğunu anlatan Ercan, “22: 55'de ündekciğim (cep tel) çaldı. Çağrı Rize'den gelmişti. 'Hocam biraz önce Rize'de çok büyük bir sarsıntı oldu. Yaklaşık birkaç saniye sürdü. Siz, Rize'de deprem olmaz demiştiniz. Bu nedir?' Sonra da Ankara'dan” dedi.

“ŞAŞIRDIM”

Şaşırdığını belirten Ercan, şunları söyledi: "24 Kasım 2013 Pazar gecesi 22: 49'da, Bolu Ulumescit'de M=4,8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Odak derinliği 7,2 km. Depremin olduğu kırık Kuzey Anadolu Kırığı. Sağ yanal atımlı olduğundan kuzeydeki Karadeniz yakası doğuya doğru gidiş yaparken tüm Karadeniz'i sarsmış olmalı. Ancak, 4,8'lik küçük orta boy bir depremin Rize'de güçlü duyulmasına şaşırdım doğrusu."

UYARDI…

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bolu dolayında çok yıkıcı depremlerin 200 ile 250 yılda bir olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Yapılan yer yapısal (jeolojik) çalışmalara, ayrıca yarmalarda deprem izi incelemelerine göre 3,5 milyon yıl yaşındaki Kuzey Anadolu Kırığında, her depremle 2,5 ile 5 metrelik sağa doğru atım olabilmektedir (kuzeydeki Karadeniz doğuya doğru yürüyor). Bugüne dek geçmiş depremlerle kazanılan atım kırığın güney yakası üst(kuzey) yakasına göre 25 kilometre olmuştur. Yan kırıklar ile yaşları göz önüne alınırsa kazanılan atım 7 ile 85 kilometre arasında değişmektedir. Bolu ile dolayında olabilecek bu depremlerin yerde yaratacağı ivme büyüklüğü 0,50 ile 0,60 g'ye ulaşabilir. Bu gerçeklere dayanarak, Bolu'da deprem çekincesi M=7,5 Richter alınmalı. Bunun anlamı yeni yapılan ya da güçlendirilen yapılar bu büyüklükte bir depreme dayanacak güçte olmalıdır."

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.