PATATES ÜRETİCİSİ İSYANDA

.............................

PATATES ÜRETİCİSİ İSYANDA
Paylaş
A-A+ Paylaş

Türkiye’de patates üretiminin önde gelen illeri arasındaki Bolu’da 1.20 TL’ye satılan patatesin büyük kentlerde kilogram fiyatının 4 TL’den satılması çiftçileri isyan ettirdi. Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, “Üretim planlaması yapılmalı, ihracat imkanları artırılmalı, üreticilerimizin üzerindeki girdi yükü hafifletilmelidir.” dedi.

Tarlalarındaki ürünlerdeki girdi maliyetlerinin artmasıyla zarar eden üreticiler patatesin de düşük fiyatla satılmasına isyan etti. Bolu’da üretilen patatesin kilogram fiyatının 1.20 TL’den satıldığına dikkat çeken Fidan, “Büyük şehirlerde patatesin kilogram fiyatının 4 TL olduğunu görünce çiftçiliği, tarımı bırakma kararı almayı düşünmeye başlamıştır. Bu aradaki fiyat dengesizliğinin nasıl kaynaklandığı bir an önce tespit edilip gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Patates üretiminde geçen yıl bir önceki yıla göre artış gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

"ÜRETİCİMİZİN ÜSTÜNDEKİ GİRDİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİDİR"

Irak'ın uyguladığı yüksek vergilerin patates ihracatını olumsuz etkilediğini dile getiren Fidan, şunları söyledi, “Üreticinin yaşadığı sorunların kalıcı çözümünün üretimde istikrarın sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Üretim planlaması yapılmalı, ihracat imkanları artırılmalı, üreticilerimizin üzerindeki girdi yükü hafifletilmelidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın girişimleriyle patateste fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve üreticilerin karşılaştıkları pazarlama sorununun bir nebze olsun çözülebilmesi bakımından iç talebin artırılmasının önemine dikkat çekildi. Yazıda, toplu gıda tüketiminin olduğu yatılı okullarda, kışlalarda, işyerlerinde yemekhanelerde çıkartılan yemek menülerinde patatese daha fazla yer verilmesinin büyük önem taşıdığı ifade edildi. Milli Savunma Bakanlığı talebimize olumlu geri dönüş yaparak, kuvvet komutanlıklarına yemek listelerinde patates tüketiminin artırılması yönünde teşvik edici talimat vermiştir." 

"ÇİFTÇİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kuru soğan ve patates üretiminde meydana gelen dalgalanma ve pazarlama sorunlarının üreticiden tüketiciye tüm tarafları etkilediğini söyleyen Fidan, “İki üründe ihracat ön izne bağlanmıştır. Hindistan'a ihracatı dikkate alındığında, arzda olası bir daralmanın yaşanmaması bakımından kuru soğan için bu karar alınmış olsa da patatesin listeye dahil edilmesi sıkıntıya yol açabilir. Ziraat Odaları olarak, iç tüketimi artırmaya yönelik çaba gösterirken kuru soğan ve patateste böyle bir karar uygulanırsa çiftçimiz tamamen zarar edecektir. Sonuç olarak; Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizle beraber Bolu Ziraat Odası olarak her zaman çiftçimizin yanında olduk ve yanında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

5 yorum yapılmış

  • Durduavuolu (6 yıl önce)
    Düzceden 45 km.Köylünün Evine Gittim Deposunda Tonlarca Vardı 2 liradan Verdi Yol Boylarındaki Satanlarda Aynı.AdapazarındaYolBoylarında 1.lira 1.25.tl AlmayanıDövüyor GeçenYılADPZ.ALDM.LEEEZZZZZEETLİ.
    0
    0
    Yanıtla
  • YlmazKARABIYIK (6 yıl önce)
    Ben bolu merkez köylü birinden 2 liraya aldım kilosunu 250 kilo
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnac (6 yıl önce)
    Çiftçi olarak üzerimizdeki en büyük maliyetlerden biri ilaç maliyetinin düşmesi için, ziraat odası satış mağazasının daha uygun fiyatlara ilaç satarak üreticiyi desteklemesini bekliyoruz inşallah...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakikikyl (6 yıl önce)
    Belki patates piyasasıda tane mısır gibi birilerinin elindedir üretici dostu başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Ciftci (6 yıl önce)
    Ulusal marketlerde sıra ile değişik zamanlarda patatesin kilosu 1.69 dan satılmaktadır. Tarım kredi koop.leri niğde ve nevşehir illerinde kuruma borcu olan çiftçilerin patateslerini 1 tl civarında üreticiden alarak zincir marketlerin mal tedariklerini yapmakta ve elinde ciddi miktarda stok bulunduğu tahmin edilmektedir. Biraz daha konu ile ilgili bilgi sahibi olunması gerekmekte olduğunu düşünüyorum. Bolu da üretimi ve ticareti yapanlarla birliklte istişare yapmak daha fayda
    0
    0
    Yanıtla
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.