VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İLÇE PAZARI YÜZYILLARDIR DUALARLA AÇILIYOR

3 Temmuz 2021

........................................................

Bolu’nun Gerede ilçesinde haftada bir gün kurulan ve yöresel ürünlerinde satıldığı ilçe pazarı yüzyıllardır dualarla açılıyor. Osmanlı döneminden bu yana süren gelenek halen ilçede sürdürülürken dualarla işlerine başlayan pazarcılar ve köylüler gün boyunca kapalı pazar yerinde ürünlerini satıyorlar.

Gerede’de sadece Cumartesi günleri ilçe merkezindeki kapalı pazar alanında tezgahlarını açan pazarcılar ve köylü vatandaşlar işlerine dua ile başlıyorlar. Osmanlı döneminden bu yana yüzyıllardır devam eden geleneğin sürdürüldüğü ilçede onlarca pazarcı esnafı Aşağı Tekke Cami İmamı Halil Aygül’ün okuduğu duanın ardından ilk siftahlarını yaptı. Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’da duaya katılıp tezgah açan esnafları ziyaret etti. İlçe pazarında köylü vatandaşların ürettiği yöreye özgü patatesli ekmek, keş, tereyağı, peynir ve yoğurtlar büyük ilgi görüyor. Özellikle Ankara ve çevre illerden vatandaşlar pazarda satılan yöresel ürünleri almak için ilçeye geliyorlar. 

HER GELEN DUAYA EŞLİK EDİYOR

Gerede’nin çok eski bir ilçe olduğunu vurgulayan Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, “Gerede çok eski bir ilçe. Selçukluların Anadolu’ya girişi ile beraber Osmanlıların hakim olmasıyla birlikte bizim pazarlarımız ecdat yadigarıdır. Osmanlı döneminden bu yana yüzyıllardır başlangıç tarihi belli olmayan pazarlarımız tamamı dualarla açılır. Bizim pazarımız Cumartesi günü dualarla açılır. Esnafımızda dualarla siftahını yapar. Buraya gelen her esnaf duaya katılır. Dışarıdan gelen esnaflarımızda bu duaya eşlik eder. Türkiye’nin birçok yerinde durum aynıdır ama bizim ilçemizde bu durum biraz daha güçlüdür. Maneviyatı çok güçlü bir ilçeyiz. Bu pazar sadece sebze ve meyveden ibaret olan bir pazar değildir. Vatandaşlarımızın köylerinde her ürüttüğü yöresel ürünü de bu pazarda satma imkanına sahip. Ekmeğimizden keşimize kadar yağımızdan yoğurdumuza kadar ve köylü vatandaşlarımızın kendi bahçelerinde yetiştirdiği patatesinden soğanına kadar bu pazarda satma imkanına sahip. Gerede’nin jeopolitik konumu itibariyle Ankara ve İstanbul’dan bir çok misafirimiz yöresel ürünleri almak için pazarımıza geliyor. “ diye konuştu. İlçe pazarındaki esnaflarda köylerinde ürettikleri yöreye özgü ürünleri sattıklarını ve ürünlerin ilgi gördüğünü söyledi.

  • İLÇE PAZARI YÜZYILLARDIR DUALARLA AÇILIYOR
  • İLÇE PAZARI YÜZYILLARDIR DUALARLA AÇILIYOR
  • İLÇE PAZARI YÜZYILLARDIR DUALARLA AÇILIYOR
  • İLÇE PAZARI YÜZYILLARDIR DUALARLA AÇILIYOR
1 yorum yapılmış
  • Benjamin
    5 Temmuz 2021 • 21:17
    İstanbul da Bolu lu ahçı arkadaşım gezmeye getirmişti 15 yıldır bahsedilen pazarlara gelir ve dostlarımı Güler yüzlerini görürüm halkı çok dürüst ve doğru insanlar Covit nedeniyle ertelenen ziyaretimi inşallah bayram sonrasına sakladık
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.