VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"BU SUÇLAMA KABUL EDİLEMEZ"

16 Temmuz 2021

...............................................................

CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu’nun “Bolu’da ormanlar resmen katlediliyor. Üzerinde sayı, rakam olmayan ağaç olduğu gibi kesilmiş, kaçak kesim” sözlerine Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nden cevap geldi. Müdürlük iddialara karşı, “Plan harici kesim olması mümkün değildir. Herkesin zan altında bırakıldığı bu suçlama kabul edilemez” dedi.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelen yazılı açıklamada, “Orman Genel Müdürlüğünün tüm ülkede yürüttüğü ormancılık faaliyetlerinin Bolu ve Düzce İllerindeki faaliyetlerini; toplam 638 bin 479 hektarlık alanda, 12 Şube Müdürlüğü, 12 Orman İşletme Müdürlüğü ve 115 Orman İşletme Şefliğinde, 67 idari personel, 203 Mühendis ve 478 Orman Muhafaza Memuru ile 7/24 esasına dayalı olarak Bolu Orman Bölge Müdürlüğü yürütmektedir. Bu faaliyetleri yürüten çalışanlarımızın içinde farklı siyasi düşünceden çok değerli insanlarımız bulunmaktadır. Bu faaliyetler tek bir yılla sınırlı olmayıp, geçmiş yılarda olduğu gibi içinde bulunulan zaman diliminde ve gelecek yıllarda da artarak devam edecektir. Daha genç, bakımlı ve dayanıklı ormanlar oluşturmak için kurumumuz tüm dinamikleriyle görevini yerine getirmektedir. Gerçekleştirilen bu faaliyetler, her yıl toplumun belli bir kesimi tarafından yetkisiz ve yetersiz kaynaklardan elde edilen verilerle mesnetsiz bir şekilde eleştirilere maruz kalmaktadır" denildi.

BİLİMSEL ÇALIŞIYORUZ

Yazılı açıklamada ayrıca, "Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ormancılık faaliyetleri, kişiler ya da yerel işletmeler tarafından değil, Üniversiteler tarafından verilen akademik bilgiler doğrultusunda Orman Genel Müdürlüğünün uygulamaya koyduğu bilimsel çalışmaların sonucunda yapılmaktadır. Bu bağlamda, 14 Temmuz 2021 tarihinde bir siyasi parti temsilcileri tarafından iddia edilen ve yerel basında yer alan konuların aydınlatılması gereği duyulmuştur. Kamuoyunu bilinçlendirmek, vatandaşlarımızı yanlış bilgilerden korumak, devlete olan güvenlerinin sarsılmasını önlemek, orman ve orman teşkilatına olan sevgilerinin her zaman ki gibi sağlam kalmasını sağlamak amacıyla söz konusu iddialara cevaben kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

 “PLAN HARİCİ KESİM OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

İddia üzerine müdürlük tarafından, “Bolu Ormanları Planlar dahilinde işletilmektedir. Plan harici kesinlikle kesim olması mümkün değildir. Plan harici usulsüz çalışma yapanlar tespit edildiğinde gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. İşleyişin bu şekilde olduğunu 4500 çalışan köylümüz bilir ve takipçisi olmuştur. Damga ekipleri ile ağaçlar tek tek kendi üzerlerine verilen numaralar ile kayda alınmak sureti ile kaç ağacın kaç metreküp olduğu tespit edilir ve tutanağa bağlanarak Köy muhtarlıklarına ilan edilir akabinde bakım çalışmalarına başlanır. Ancak sıklık çağındaki kesilmeden içerisine insanın dahi girmesi mümkün olmayan sıklıklarda yine teknik elemanlarımız kontrolünde seyreltme çalışmaları yaptırılır ve kayıt altına alınır. Bu şekildeki sıklık sahalarında numara verilmesine yasal olarak zorunluluk yoktur. Çıkan tüm ürünler kayıt altına alınmak sureti ile idarenin takip ve kontrolünde işlemler yürütülmektedir. Bu belgeler olmadan ya da bu belgeler ile uyumlu olmadan nakliyat yapan araç sahiplerinin araçlarına el konularak yasal işlem başlatılır ve adli makamlara intikal ettirilir. Bu gibi ithamlar ile Bolu Ormancılığının tüm çalışanları ile orman emvali üretimi yapan köylülerimizin, orman emvali alan müşterilerimizin topyekûn zan altında bırakılarak suçlanması kesinlikle kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

“TEMİZ İŞLETMECİLİK DENİLEN USUL VE ESASLARLA ÇALIŞIYORUZ”

“Ormanda kesilen ağaçların soyularak çıkartılmasının teknik bir konudur. Ormanda kesilen ağaçlar belli dönemlerde hızlı bir şekilde çıkartılmadığında hastalık yapacağından, temiz işletmecilik denilen usul ve esaslar ile çalışılır. Satış bölmelerinde görevli olan memur damgalı ve numaralı satışa konu edilen ağaçları sahadan çıkardıktan sonra tüm parçalarını kayıt altına almak sureti ile nakliyatına müsaade etmektedir. İddia edildiği gibi numarasız bir ağaca nakliye müsaadesi vermesi mümkün değildir. Çıkan orman yangınları ormanlardaki bakım sonucu kalan üretim artıklarından kaynaklanmıyor. Yangınların genellikle piknik ateşi, yıldırım, anız yangınları gibi insan kaynaklı sebeplerden olduğu görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

5 yorum yapılmış
  • smail
    16 Temmuz 2021 • 04:28
    Ne bilimsel para için
  • Ahmet
    16 Temmuz 2021 • 06:45
    Orman muhafaza memurlarını merkezlere çektiniz mudahale geç oluyo yangın vesaire durumlarda saat beşten sonra ormandan nakil yasak gece 10 11 gibi nakliye oluyo ne malum kaçak gitmediği
  • bolulu
    16 Temmuz 2021 • 09:42
    yalan mı.ormancılarınız ormanları sata sata zengin oldu
  • Bolulu
    17 Temmuz 2021 • 06:05
    Mengendeki depoların tamamı, yeni kesilmiş genç çam ağaçlarıyla dolu. Bakanlık sırf para kazansın ve bütçe açığını kapatsın diye, çam ağaçları kesiliyor. Yazıktır, günahtır. Acilen ağaçlandırma yapılmasını tavsiye ediyoruz. Son zamanlardaki sellern sebebi, bilinçsiz orman ağacı kesimidir.
  • Mengenli
    18 Temmuz 2021 • 06:35
    Mengen ve Pazarköy civarının tamamı ormanlarla kaplı. Yerel anlamda çevrede kaçakçılık olmaz. Pazarköyden, Gerede ve Eskipazara kestirme orman yolları mevcut.Pazarköyde yıllar önce Jandarma Karakolu kapandı.Özellikle dışarıdan yapılacak yasa dışı işlemler için, Jandarmanın ve Orman Muhafaza memurlarının, Pazarköy, Mengen yol giriş ve çıkışlarını orman içi çalışmalarını daha sık denetim yapmalarını tavsiye ederiz.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.