VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BİLİNEN OTO GALERİLERİ HER ZAMAN DAHA GÜVENLİ

25 Nisan 2022

..............................................

HABER / MUTLU YUCA – GÜLCE ÖĞÜLENER

Bolu’da baba mesleğini devralarak 31 yıldır oto galeri sektöründe yer alan kentin en köklü firmalarından Umut Otomotiv’in sahibi İlhami Akça, galeriden araç almanın her zaman için daha güvenli olduğunu vurgulayarak, “Çünkü karşınızda her zaman bir muhatabınız var. Aracınızı alırsınız bir ay sonra iki ay sonra problem çıkabilir. Bunun karşılığında muhatabınız var. Dolandırılma riskiniz çok zayıftır.” dedi.

Bolu’da 1991 yılında başladıkları oto galeri sektöründe hizmet veren kentin en eski firmalarından Umut Otomotiv, sattıkları güvenli ve temiz araçlarla ikinci el araç alacak vatandaşların takdirini kazandı. Her fiyat aralığında araçların bulunduğu Umut Otomotiv’in sahibi İlhami Akça, araç alacak vatandaşlara sundukları güvenle yıllardır sektördeki yerini korumayı başardılar. Pandemiyle birlikte araç fiyatlarında yüksek fiyat artışlarının olduğuna dikkat çeken Akça, “Pandemi ile birlikte dünya genelinde bulunan araçlarda yaşanan çip krizleri ve dünyadaki ekonomik krizler nihayetinde ülkemizi de etkiledi. Araçlarda çip krizinden dolayı fiyatlar artmaya başladı. Sıfır araçlar artıyor. Türkiye’de birde ekstra olarak dolar ve euro kurunun artması, dünya genelinde çip krizi olması sıfır araçlarda artışa neden oldu. Ve bu dolaylı olarak Türkiye’de ikinci el piyasasını etkiledi. Pandemi 2020 yılının Mart ayından çıktığından bu yana araç fiyat artışları yüzde 250- 300’lere ulaştı.” şeklinde konuştu.

KREDİLİ ARAÇ ÇOK AZ SATIYORUZ

İkinci el araç alacak vatandaşların son dönemde krediye yönelmediğini vurgulayan Akça, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Firma olarak her kitleye hitap edebilmekteyiz. Ucuz araçta elimizde bulunduruyoruz, pahalı araçta bulunduruyoruz. Son 2-3 yıldır kredili araba çok az satıyoruz. Örneğin 10 araçtan 8’i nakit olarak satılırken iki araçta kredi kullanılıyor. Vatandaşımız artık krediyi sıfır araçlarda kullanıyor. İkinci el alırken kredi aşamasına çok girmiyor. Elindeki mevcut parasıyla 100 bin lirası varsa 100 bin liralık araç alıyor. 300 bin lirası varsa 300 bin liralık araç alıyor.”

DEĞİŞKEN RAKAMLAR TAKAS SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

İkinci el araç alımlarında vatandaşların en çok tercih ettikleri takas satışlarda özellikle internet ortamındaki değişken fiyatlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Akça, “Bizim sektörümüzün ana kolu takas. Takas şekliyle satış yapmamız çok yoğun fakat son dönemde sıkıntı yaşıyoruz. Bahsettiğimiz bir sarı site var. Bu sarı sitede herkes istediği gibi araç alıp satabiliyor. Bu sarı site sayesinde tabi yasa dışı yollarla da araç alıp satabiliyorlar. Serbest piyasadan dolayı rakamlar burada aşırı derecede değişken. A marka bir aracın aynı kriterlerde, aynı emsallerde olan bir araca vatandaşın biri 100 bin lira isterken diğeri 150 bin lira isteyebiliyor. Çünkü orada bir açıklık var. Burada bir üst taban limiti yok, veya taban limiti yok. Herkes istediği parayı yazabiliyor. Müşteri orada o rakamları gördükçe takas konusunda anlaşamıyoruz.” şeklinde konuştu.

ARAÇLARINI BİLİNEN OTO GALERİDEN ALIN

Akça, vatandaşlara bilinen ve güvenilir oto galerilerden araç almaları uyarısında bulunarak “Bilindik bir galeriden araç almak her zaman vatandaş için güvenlidir. Niye güvenlidir? Çünkü karşınızda her zaman bir muhatabınız var. Aracınızı alırsınız bir ay sonra iki ay sonra problem çıkabilir. Bunun karşılığında muhatabınız var. Dolandırılma riskiniz çok zayıftır. Bunu bilindik kurumsal firmalar için söylüyorum. Dolandırılma riskiniz zayıftır. Araçlarda bizim başımıza bir şey geliyor mu elbette geliyor. Aracı satıyoruz bir ay sonra problem çıkabiliyor araçta. Müşterimizi mağdur etmiyoruz.  Çünkü Bolu küçük şehir. Her zaman ‘’Bir kereyle bir ticaretle karın doymaz “ diye bir laf vardır. Müşterimiz mağdur etmeden çözmeye bakıyoruz.”

MERDİVEN ALTI ARAÇ ALIP SATANLAR KONTROL ALTINA ALINMALI

Oto galericilerin dışında işyeri açmadan, vergi vermeden araç alım satımı yapanların denetlenmesi gerektiğine işaret eden Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz alım, satım vergimizi, vergi levhamızı, işyerimizi, işyeri açma ruhsatlarımızı her şeyi resmi olarak yapıyoruz. Fakat bu sektörün merdiven altı diye tabir ettiğimiz fabrikada çalışıp yapan var, evinin önüne araç koyup yapan var. Bunları kontrol altına alırlarsa devlete bizim ödediğimiz ekstra yüzde 18’lik vergi hiçbir sıkıntı yaşatmaz. Ama sadece tek isteğimiz merdiven altı diye tabir ettiğimiz elden araç alım satımlarını engellemeleri. Çünkü biz burada işyerimizi açıyoruz, 5-6 kişiye istihdam sağlıyoruz. Devlete vergimizi veriyoruz. Her şeyimizi yasal düzenle yaparken bir başkasının bu şekilde kazanç sağlaması bize dokunuyor. Zaten piyasanın yükselmesine sebep olan bu tarz durumlar. Çünkü bunlar yüzde 1 ile yüzde 2 ile araç satabiliyorlar. Bunlar yüksek fiyata satın aldığı sürece araç fiyatları yükseliyor. Aslında stabil kalsa herkes için karlı, vatandaş için de karlı. Ben düşmesini istiyorum. Yeter ki alım gücü çoğalsın ama stabil kalsın. Tek derdimiz o. Yaşı ilerledikçe değeri düşsün. Tek isteğimiz bu stabil piyasa.”

  • BİLİNEN OTO GALERİLERİ HER ZAMAN DAHA GÜVENLİ
  • BİLİNEN OTO GALERİLERİ HER ZAMAN DAHA GÜVENLİ
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.