VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BAYRAMDA TATLI VE HAMUR İŞİNİ ÇOK KAÇIRMAYIN

30 Nisan 2022

...........................................

Özel Fatma Hatun Hastanesi Dahiliye  Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Aktakka, ramazan ayının ardından özellikle oruç tutan kişilerin bir ay boyunca vücudun alışmış olduğu yemek düzeninin değişmesinin sorunlara yol açabileceğini belirterek “Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlanmalı, diğer öğünlerde de besinlerin ana bileşenlerinin oranlarına dikkat edilmedir. Çok yağlı, hamur işi ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.” dedi.

Özel Fatma Hatun Hastanesi Dahiliye  Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Aktakka, ramazanda bir ay boyunca tutulan oruçların ardından bayramda yoğun şekilde tüketilebilecek gıdaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak vatandaşları uyardı. Ramazan ayının ardından vatandaşların bayramda çok fazla yemek eğiliminde olduğuna dikkat çeken Aktakka, “Bayramda sık karşılaşılan sindirim sistemi ve metobolik problemlerin önüne geçmek için dengeli beslenmenin bayramda da büyük önemi vardır. Özellikle oruç tutan bireyler de bir ay boyunca vücudun alışmış olduğu yemek düzeninin değişmesi bu sorunlara yol açabilir. Bayram sabahı başlayan, aile eşliğinde yenen mükellef sofraların ve muhabbetin tadına doyum olmaz. Ancak bu sindirim sistemini yorar ve ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanların büyük sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden özellikle bu kişilerin ikram tüketiminde çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

ORUCUN ARDINDAN NELER TÜKETİLMELİ

Aktakka, bayramda sağlıklı beslenmenin nasıl olacağını açıklayarak şunları söyledi:

“Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlanmalı, diğer öğünlerde de besinlerin ana bileşenlerinin oranlarına dikkat edilmedir. Çok yağlı, hamur işi ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Yemeklerin yanında salata ve yoğurt yenmeli, pilav / makarnadan kaçınılmalı ve yemek sonrası tatlı yenmemelidir. Su tüketimi bu dönemde de çok önemli olup; günlük en az 2,5 litre olmalıdır. Bu arada asitli içeçek ve meyve sularından uzak durulmalıdır. İlla ki tatlı yiyeceğiz ancak bunu da seçerken sütlü tatlı olmasını,  bayramda günde bir porsiyonu geçmemesini ve yemekten en az 2-3 saat sonra olmasını tercih etmeliyiz.”  

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.