VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

MÜTEVELLİ HEYET ÜYELERİ ÖNCE İNSAN OLMALIDIR

13 Mayıs 2022

...............................................

HABER / MUTLU YUCA

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, vakıf destekli devlet üniversite modelinin Türkiye’deki diğer üniversitelere rol model olduğunu vurguladı. Vakfın mütevelli heyet üyelerinin nasıl seçildiğini de açıklayan Baysal, “Seçilecek üyelerde aranacak asgari vasıflar bellidir ve yazılıdır. Detayına girmeden, bir kelime ile özetlersem her üye önce insan olmalıdır” dedi.

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Bolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından İzzet Baysal Şükran Günleri için İzzet Baysal anısına hazırlanan İzzet Baysal Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Büyük hayırsever İzzet Baysal’ın ismini taşıyan ve kentteki en büyük eğitim yatırımı olan vakıf destekli devlet üniversitesi modelinin Türkiye’de rol model olduğunu vurguladı. Baysal, neden özel bir üniversite kurmak yerine vakıf destekli üniversite modeli uyguladıklarını şu sözlerle anlattı:

“İzzet Baysal’ın tüm varlığını vakfına hasretmesine rağmen, bu varlık tek başına bir üniversite kurup işletmesine yeterli değildi. Bu hususta ben şahsen  zamanın YÖK Başkanı İhsan Doğramacı ile görüşmüş, varlığımızı öğrenen bu muhterem kişi bana “Başka imkanınız yoksa sadece bu varlıkla bir özel üniversite kurabilmeniz imkansızdır” demiş ve sonra da üzüldüğümü görünce de “Özel üniversitesi olan iş insanlarını incelerseniz, onların vakıflarını destekleyen bir çok sanayi ve ticari kuruluşu olduğunu görürsünüz.”diye ilave etmişti. Gerçekten amcamın vakfını destekleyecek başka bir sanayi ve ticari faaliyeti yoktu. Biz de İzzet Baysal Vakfı olarak yeni bir model olan vakıf destekli devlet üniversitesi modelini uyguladık.”

BAİBÜ ROL MODEL OLDU

Vakıf destekli devlet üniversite modelinin Türkiye’deki diğer üniversitelere rol model olduğunun altını çizen Baysal, “Devlet üniversitesi ve özel üniversite dışında hayata geçen bu model daha sonra farklı üniversite kuruluşlarına rol model oldu. 20 Aralık 1989 tarihli protokolde ‘Oluşacak üniversiteye Bolu İzzet Baysal Üniversitesi ismi verilmesi şartı ile Gölköy Kampüsünde ihtiyaç duyulan fiziki yapılar vakıfça sağlanacaktır’ denildi. Vakfımız kararını, Bolu Valiliğine İzzet Baysal’ın imzası ve şu cümle ile özetleyebileceğimiz bir yazı ile bildiriyor: ‘Devletin alt yapısını ve donanımını üstlenmesi ve oluşacak üniversiteye vakfımız kurucusunun isminin verilmesi şartıyla, Gölköy kampüsündeki binalar anahtar teslimi vakıf tarafından yapılacak, buna karşılık alt yapı, donanım ve işletme devletçe sağlanacaktır.’ Bu yazışma ile üniversiteye halen devam eden katkılarımız başlamıştır.” diye konuştu.

HUKUK FAKÜLTESİ İZZET BAYSAL’IN VASİYETİYDİ

Baysal, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy kampüsünde yapımı devam eden Hukuk Fakültesinin, İzzet Baysal’ın vasiyeti olduğunu açıklayarak yıllar süren kuruluş mücadelesinin hikayesini şöyle anlattı:

“Hukuk Fakültesi amcam İzzet Baysal’ın vefatından önce bana yapılmış bir şifahi vasiyetidir. Şöyle ki, 28 Ekim 1998 yılında zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le birlikte Tıp Fakültesinin temelini attıktan sonra mutlu olarak  İstanbula dönerken arabada bana “Oğlum, sıra Hukuk Fakültesine geldi, değil mi ?” demişti. Ben onun bu isteğini vasiyet kabul ettim ve hattaTıp Fakültesinin bitirilmesini dahi beklemeden görevde olan her rektörden hukuk fakültesini YÖK’ten talep etmelerini rica ettim. Senato bu konuda karar almış olsa da uzun süre YÖK’den cevap alınamadı. Sayın Hayri Coşkun’un rektörlüğü döneminde, ricam üzerine zamanın YÖK Başkanından randevu alarak birlikte ona çıktık. BAİBÜ’ye hukuk fakültesi kararı çıkarsa binasını vakfımızın yapacağına dair yazı verdik. “Her üniversite hukuk fakültesi istiyor ama halen mevcut hukuk fakültelerimiz ihtiyacı karşılıyor.” cevabı ile olumsuz döndük. Binasını vakfın yapacağı sözü etkili olsa gerek, nice sene sonra da olsa, biz tam Mengen Kampüsü inşaatına başlamışken 2019 yılında YÖK’ten Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine Hukuk Fakültesi açabilme yetkisi geldi. İki inşaatı birden yürütmemiz mali durumumuzu zora sokacağını, yıllık gelirimizin yetmeyeceğini bilmemize rağmen, varlığımızdan ilave yapılmasını göze alarak amcamın vasiyetini geciktirmek istemedik ve 2020 yılında hukuk fakültesi inşaatına başladık.”

MENGEN KAMPÜSÜ TALEBİ BAİBÜ REKTÖRLÜĞÜ VE MENGEN HALKINDAN GELDİ

Bolu’nun Mengen ilçesinde yapımı tamamlanan 4 bloktan oluşan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen İzzet Baysal Aşçılık ve Gastronomi Eğitim Kampüsü yapılması talebinin Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü ile Mengen halkından geldiğini ifade ederek, “Mengen Gastronomi ve Aşçılık Meslek Yüksek Okulunun yeni bir kampüste açılması talebi  dönemin BAİBÜ Rektörlüğü ve Mengenlilerden geldi. Rektörlük başarılı öğrencilerin tercih ettiği ilçe de, Mengen markasını kullanmak suretiyle hem aşçılık eğitiminde hem de daha ileri olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitiminde ve hatta lisansüstü eğitiminde söz sahibi olma arzusu ile talepte bulundu. Mengen’in Konak Köyü İhtiyar Heyeti, Belediye Başkanı Turhan Bulut’a müracaatla, ilçeye 5 kilometre mesafedeki 28 bin metrekare bir arsayı Mengen Aşçılık Merkezi inşa etmesi şartı ile BAİBÜ’ ne bilabedel vereceklerini bildirmişler ve bu şartın karşılını beklemeden dahi tapusunu vermişlerdir. Üniversite uzun süre ilgilenmemiş, Belediye Başkanı Turhan Bulut’ta, 18 Temmuz 2014 tarihinde bir iftar davetinde konuyu bana açtı. Ben de, vakfımız kararını vermeden önce aynı gece Mengen’in bilinen zenginlerinden rahmetli Ahmet Kahramanı telefonla aradım. “Sayın Kahraman Mengenli olarak bu hayırı yapmak sana düşer, yatırımlarınızdan kaynaklı müsait değilsen biz İzzet Baysal Vakfı olarak kampüsü yapmaya talibiz. Sonra haberim olmadı deme.”dedim. “Şu anda iş yatırımlarımız dolayısıyla durumum müsait değil. Vakfınız üstlenirse memnun olurum” dedi. Mengen’e böyle karar verildi ve 4 kilometre yol inşaatını üstlenen belediye, donanımları üstlenen Rektörlük ve inşaatı üstlenen İzzet Baysal Vakfı arasında gereken protokol imzalandı ve rektörlüğün arzusu ile arazi müsait olduğundan tesise bir de dört yıllık Gastronomi Bölümü ilave edildi” şeklinde konuştu.

MÜTEVELLİ HEYET ÜYESİ SEÇİLECEK KİŞİ ÖNCE İNSAN OLMALIDIR

Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti üyelerinin nasıl seçildiğini de açıklayarak şunları söyledi:

“Vakfın kuruluş senedinde yazılı 28 üyesi vardır. Yedisi görevleri devam ettikçe Bolu Valisi, Bolu Belediye Başkanı, BAİBÜ Rektörü, Bolu Sağlık Müdürü, Bolu Milli Eğitim Müdürü, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimidir. Amcamın sağlığında vakıf senedini hazırlarken İstanbul’da yaşadığımızdan, o zaman bazı vesilelerle yakinen tanıdığımız, bazılarını da gazete köşe yazarlığından iyi kişilikleri ile tanıdığımız Bolulu altı ismi ben ve amcam seçtik. Halk üyesi olarak geriye kalanları da ailemiz fertlerinden oluşturduk. Ancak, amcamn imzası ile vakıf senedinde yazılı oluğu üzere, ‘Bolulular bu vakıf sizindir, ona benim gibi sahip çıkınız’ düsturu gereğince vefat eden her aile üyesi yerine genel kurullarda Bolulu bir halk üyesi seçilir. Seçimler, üye sayısı 28’den aşağı düştüğünde, yeni üye her iki senede bir yapılan genel kurullarda belirlenir. Örnek, 2000 yılında vefat eden amcamın yerine, takip eden genel kurulda halk üyesi olarak Orhan Uçar seçildi. Bolulular için İzzet Baysal Vakfının üyesi olmak, fahri dahi olsa bir onur vesilesi olduğundan, vakfın ileride parçalanmasını önlemek üzere, açılan bir üyelik yerine yeni üye genel kurulun oy birliği ile seçilir. Ancak bilinmesi gerekir ki seçilecek üyelerde aranacak asgari vasıflar bellidir ve yazılıdır. Detayına girmeden, bir kelime ile özetlersem her üye önce insan olmalıdır.”

 

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.