VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

TÜRKİYE’DE İLK. ÖZCAN’A MAHKEMEDEN ŞOK KARAR

1 Haziran 2022

.................................................

Bolu Belediye Meclis üyesi AK Parti’li Hacer Çınar, geçtiğimiz ay yapılan belediye meclis toplantısında Bolu Belediye Başkanı CHP’li Tanju Özcan’ın kendisine “Bana niye el kol hareketi yapıyorsun. Ben evli barklı adamım’ şeklindeki sözleri nedeniyle dava açtı. Mahkeme, eylemin devam etme ihtimaline karşılık Hacer Çınar'a yönelik koruma kararı verdi. Bolu 1'inci Aile Mahkemesinin verdiği karar Türkiye’de bir ilk olurken, böylece 6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddet Yasası kapsamında  Türkiye'de ilk kez bir belediye meclis üyesinin belediye başkanından korunmasına karar verildi.

Bolu Belediye Meclisinin geçen ay yapılan toplantısında Bolu Belediye Başkanı CHP’li Tanju Özcan’ın, AK Parti’li üye Hacer Çınar’a, “"Bana niye el sallıyorsunuz, ben evli barklı adamım ayıp oluyor” şeklindeki sözleri tepki çekti. Çınar, yaşanan olayın ardından Avukatı Fikret Çıracı aracılığıyla Tanju Özcan'a karşı koruma kararı alınması için Bolu 1'inci Aile Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Özcan’ın sözlerini kadına karşı psikolojik şiddet olarak kabul eden mahkeme, Çınar’ın ‘Tedbir’ kararını kabul etti.

ÖZCAN’IN SÖZLERİ PSİKOLOJİK ŞİDDET

Mahkemenin verdiği kararın gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

"Belediye meclis toplantısında görüşülen konu hakkında yapılan açık oylamada (el kaldırmak suretiyle) mağdurun el kaldırarak oy kullandığı, aleyhine tedbir talep olunanın mağdurun oy kullanma sırasındaki hakaretini kendisine el sallama olarak yorumlandığı ve ''Bana niye el sallıyorsunuz hanımefendi Allah Allah. Ama ayıp oluyor böyle el sallamak falan, ben evli barklı adamım öyle şey olmaz canım.'' şeklinde beyanda bulunduğu, mağdurun söyleme karşı rahatsızlığını dile getirir şekilde beyanda bulunduğu, olayla ilgili 31 Mayıs 2022 tarihli paylaşımda da olaya dair “Görüyorsunuz ben orada sadece iffetimi korumaya çalışıyorum'' şeklinde paylaşımda bulunduğu dikkate alındığında ve mağdurun el kaldırarak oy kullanma fiilinin belediye meclis oturumunda gerçekleşmesi, olay esnasında aleyhine tedbir talep olunanın yorumladığı şekilde el sallama gibi bir eylemin gerçekleşmesinin hayatın olağan akışına aykırı olması, iffetine saldırı gerçekleştiğine, mağdurun kendisine ilgi gösterir mahiyette davranışta bulunduğuna yönelik ithamda bulunmasının mağdur yönünden küçük düşürücü söz ve davranış niteliğinde bulunduğu birlikte değerlendirildiğinde 6284 sayılı kanunun 1. ve 2 maddeleri gereği mağdur kadına karşı psikolojik şiddet kapsamında kaldığı ve eylemin sosyal medya, iletişim aracıyla gerçekleştiği kanaatiyle Tanju Özcan hakkında 6284 Sayılı Yasa'nın 5/1 maddesi (a) ve (f) bentleri uyarınca önleyici tedbir kararı vermek gerekmiştir." denildi.

ÖZCAN EYLEMLERİ SÜRERSE HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILACAK

CHP’li Özcan’ın Çınar’a yönelik eylemlerini devam ettirmesi halinde hapis cezasının uygulanacağının belirtildiği kararda şöyle denildi:

"Tanju Özcan'ın hakkında verilen karar, korunan Hacer Çınar'a yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamasına, (f) fıkrası gereğince, aleyhine önleyici tedbir istenilen Tanju Özcan'ın korunan Hacer Çınar'ı iletişim araçları ile veya sair suretle rahatsız etmemesine, şiddet veya şiddet uygulama tehlikesinin devam edeceğinin anlaşılacağı hallerde re'sen veya talep üzerine tedbir süresinin veya şeklinin değiştirilebileceğinin, kaldırılabileceğinin veya aynen devamına karar verilebileceğinin ihtar olunmasına, aleyhine önleyici tedbir istenenin yukarıda yazılı tedbir kararlarına aykırı hareket etmesi halinde 6284 Sayılı Yasa'nın 13/1 maddesi gereğine üç günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacağı, aykırı hareketin her tekrarında aynı yasanın 13/2 maddesi gereği 15 günden 30 güne kadar zorlama hapis cezasına karar verileceğinin bu kararın tebliğ sureti ile şiddet uygulayana ihtar olunmuş sayılmasına, iş bu tedbirin 30 gün süre ile geçerli sayılmasına karar verilmiştir.”

 Bolu 1'inci Aile Mahkemesinin verdiği karar Türkiye’de bir ilk olurken, böylece 6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddet Yasası kapsamında  Türkiye'de ilk kez bir belediye meclis üyesinin belediye başkanından korunmasına karar verilmiş oldu.

 

8 yorum yapılmış
  • Mustafa
    2 Haziran 2022 • 02:13
    1- İzzet Baysal, Kural Sk, ile Namık Kemal Caddesinin birleşiği bölgeye doğru hey yer ÇUKUR. 2 yıldır hiçbir çalışma yok. Bolu ÇUKURLARLA doluyor. Bilginiz olsun Tanju Başkan. 2- Beşkavaklar, Çakmaklar Cd., Öksüztekke Camii arkasındaki yol ile Bayram Sokağın birleşme yerine kadar her yer ÇUKUR dolu. 2 yıldır hiçbir çalışma yok. Boluda ÇUKURLAR artıyor. Haberiniz olsun Tanju Başkan.
  • Mustafa
    2 Haziran 2022 • 02:14
    3- Kültür, Ögretmenler Sokaktaki mezarlığın ortasından yol geçirdiniz. Açtığınız yol elektrik direğine çıktı ve STABİLİZE olarak bıraktınız. Küçük bir alan toplasan 70m değil. Ne zaman asfalt yapacaksınız. 2 yıl sonramı? Varol Başkan. 4- İzzet Baysal, Şelale Sokaktan M. Kemal Bulvarına inerken yol çok bozuk. SEDAŞ arkası. Hiçbir çalışma yok.
  • Mustafa
    2 Haziran 2022 • 02:14
    5- İzzet Baysal, Behiye Baysal Cd. Konak Kırathanesinin hem önü yol boydan boya kazıldı. Mücürle dolduruldu. İş bitti asfalt yapılmadı. Yaşa Başkan
  • Mustafa
    2 Haziran 2022 • 02:24
    6- Kanal yoluda bir türlü bitmek bilmedi. 3 yıldır perişan olduk. Bolulular bunu unutmaz merak etme Başkan.
  • Adalet
    2 Haziran 2022 • 05:48
    Yaylal
  • Mustafa
    2 Haziran 2022 • 06:56
    7- Kanal yolu Orhan Gazi Cd. ve Zerdali Sk. Kesiştiği yerde yeni yapılan kavşak gereğinden büyük olmuş. Tek araç kavşağa zor giriyor. Kaldırıma çarpma riski var. Kazaya sebebiyet verebilir.
  • Bolu1414
    2 Haziran 2022 • 10:32
    Doktor incinmişsin dedi hacer hanım çok incinmiş hahahahahahah yasa tanju başkan az kaldı bu devir bitecek inşallah ha sahi zamlar ne oldu haberi olan varmı zamlara devammı tamammi akp liler bu soru size yöneltildi
  • Kemal
    2 Haziran 2022 • 15:33
    Baskan yine zirve yapti.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.