VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

VALİ KILIÇ, "BOLU’DA BİRÇOK AFETLE KARŞILAŞTIM"

14 Ekim 2022

...................................

Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün AFAD İl Müdürlüğü ile koordineli olarak gerçekleştirdiği ‘Dünya Afet Risklerinin Azaltılması’ günü etkinlikleri sona erdi. Sabah saatlerinde düzenlenen programa öğrenciler ve protokol katılarak, uygulamalı bir şekilde risk azaltma yöntemlerini hakkında bilgi edindi.

Bolu’da, deprem, sel, yangın ve heyelan gibi her an meydana gelmesi muhtemel olan doğal afetlerde meydana gelebilecek risklerin en aza indirilmesi için AFAD İl Müdürlüğü çalışmalarını artırdı. Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışma yapan AFAD, öğrencilere küçük yaşta afet bilincini aşılamayı hedefliyor. ‘Dünya Afet Risklerinin Azaltılması’ etkinlikleri kapsamında Bolu Demokrasi Meydanı’nda program düzenledi.  Programa Bolu Valisi Erkan Kılıç, J.Kd.Alb. Haluk Saygılı, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programda vatandaşların bilgilendirmesi amacıyla AFAD, İHH, Dağcılık Kulübü, İlkyardım eğitim merkezi ve jandarma stantları açıldı. Aynı zamanda öğrenci ve öğretmenlerin beraber hazırladıkları, uygulamalı yöntemlerin kullanıldığı Afetlere Karşı Bilinçlendirme Aracı da yer aldı. Düzenlenen slogan yarışmasında dereceye giren öğrencilere Bolu Valisi Erkan Kılıç tarafından ödülleri takdim edildi.

“GÖREVE GELDİĞİMDEN BERİ BOLU’DA BİRÇOK AFETLE KARŞILAŞTIM”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, afetlere hazır olmanın son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Bugün afetler konusunda ilimizdeki afet bilincini artırmak kapsamında güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bizim geleceğimizin teminatı olan çocukların ne kadar afet bilinci, afete hazırlıklı olması anlamında onlara ne kadar bilgilendirirsek bu bizim için en büyük kazanç olacaktır. Çünkü ilimiz için ülkemiz için gerçekten afet kaçınılmaz. Her gün karşılaşılabilecek bir durum haline geldi. Benimde göreve başladığımdan beri ilimizde çok büyük çaplı olmasa bile afetin değişik türlerini gördük. Orman yangından tutun, sel den küçük çaplı deprem olmak üzere dışında çok etkili şiddetli bir kış olmuştu. Bununda etkileriyle beraber afete değişik türlerinde değişik vesileyle değişik zamanlarda karşılaştık. Dünyada her geçen gün afet oluyor. Özellikle iklim değişiklikleriyle beraber seller her geçen gün artıyor. Bizim afetten korunmamız bu bilinci, eğitimi vermemiz son derece önemli. Bolumuzda da değişik zamanlarda üzücü olaylar gelmiştir başta deprem olma üzere. Bunun yanında tarımsal üretiminde değeri çok daha arttı. Bizim tarımsal ürünlerimizde artık aşırı yağışlardan, doludan dolayı olumsuz şekilde etkileniyor. Göründüğü üzere bizim bütün bunları hazır bir şekilde yaşamamız afete hazır bir şekilde bulunmamız son derece önemli. Çocuklarımızı başta olmak üzere bu konuda hep beraber yetiştireceğiz.” şeklinde konuştu.

BOLU 2021 YILI EĞİTİM BİRİNCİSİ OLDU

Bolu’nun ‘İl Afet Riskini Azaltma Planı’nın hazırlandığını söyleyen Çavuş, “Bolu ilimiz Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığından en büyük afet riski depremdir. İlimizde geçmiş yıllarda büyük depremler yaşanmıştır. Bolu Merkez, Mudurnu, Göynük ve Mengen ilçelerinde Kuzey Anadolu Fay Zonu ile jeolojik yapısının etkisiyle heyelan olayları gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı; Mudurnu, Seben ve Göynük ilçelerinde gözlenmektedir. Jeolojik ve coğrafi özellikleri nedeniyle ilin topoğrafik olarak yüksek kesimlerinde çığ riski bulunmaktadır. Su baskını olayları, ilimizin Batı Karadeniz ve Sakarya havzasında yer alan Merkez ilçe, Mudurnu ve Mengen ilçelerinde meydana gelmektedir. AFAD’ın kurulduğu yıl olan 2009’dan beri İlimizde meydana gelen ve genel hayata etkili kabul edilen afetlerin büyük bir bölümü yangın kaynaklıdır. Bu yangınlar genellikle kırsal kesimdeki eski ahşap yapılarda meydana gelmektedir. Bu riskleri en aza indirmek adına birçok çalışma yürütmekteyiz, şehrimizde güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşların arasında işbirliğini arttırmak, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak ve afet risk azaltma bilinci oluşturmak için İlimizin “il Afet Risk Azaltma Planı”nı (İRAP) hazırlamış bulunmaktayız. Yine risklerimiz en aza indirmek afetlere karşı daha bilinçli bir toplum oluşturmak adına içişleri Bakanlığımızın talimatıyla 2021 yılını eğitim yılı ilan edilmiş bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, İlimiz tüm okullarına ve sivil vatandaşlarımıza yönelik afet farkındalık eğitimleri verilmiş, bunun neticesinde de İlimiz 2021 yılı eğitim birincisi olmuştur.” dedi.

Program protokol ve öğrencilerin stantları gezmesiyle sona erdi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.