VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU’DAN 116 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

3 Kasım 2022

.....................................

HABER / MUTLU YUCA

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, kentte bulunan sanayi kuruluşlarının 2022 yılı ihracat rakamlarını açıklayarak, “İl ihracatı 2022 yılı ilk 8 aylık döneminde geçen yılın aynı döneminde olan 108 milyon dolardan yüzde 7,4’lük artışla 116 milyon dolar seviyesine ulaştı” dedi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, yeni dönemde yapacakları çalışmaları ve yeni projelerini Bolu Gazeteciler Cemiyetinin Cumhuriyet gazetesine açıkladı. Çalışmalara kaldıkları yerden devam edeceklerini belirten Ateş, “Memleketimiz, Bolu’ muz ve iş dünyası üyelerimiz için kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2022 yılı, ilk 9 aylık dönemde Bolu Ticaret ve Sanayi Odası camiasına her hafta ortalama 7-8 üye, toplamda 305 yeni üye katıldı. Yeni firma kuruluşları 2021 yılının üstünde bir gelişme gösterdi.” diye konuştu.

İHRACAT VE İTHALAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

Bolu’da bulunan sanayi kuruluşlarının ihracat ve ithalat rakamlarını açıklayan Ateş, şunları söyledi:

“İmalat sanayi sektöründe 2022 yılının dinamik ve aktif bir şekilde gelişerek gelişmiştir. Yılın ilk 8 ayında sanayi kuruluşlarımız ülke geneli ile paralel bir şekilde yüksek kapasitelerde çalışmış ve ekonomimize istihdam, üretim, gelir ve ihracat yönünde katkı sağlamışlardır. İlin dış ticaretteki durumu göz önüne alındığında il ihracatı 2022 yılı ilk 8 aylık döneminde geçen yılın aynı döneminde olan 108 milyon dolardan yüzde 7,4’lük artışla 116 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. İl ithalatı ise 2022 yılı ilk 8 aylık döneminde geçen yılın aynı döneminde olan 129 milyon dolardan yüzde 2,3’lük artışla 132 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Merkezi Bolu’da olan firmaların dış ticaret rakamları olan bu değerlere, merkezi Bolu’da bulunmayan ancak ilimizde faaliyet gösteren firmalarımız da eklendiğinde 2022 yılı sonunda bu rakamların 1 milyar dolar seviyesinde olacağını beklemekteyiz. Bu artış grafiğinin 2023 yılında da sürmesini hedefliyoruz.”

OSB ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ateş, Yeniçağa ve Dörtdivan’da organize sanayi bölgesi çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, “Tam kapasiteye ulaşan Bolu merkez organize sanayi bölgemizin ardından sanayimizin planlı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlamak adına yerel yönetimlerimiz ile birlikte Yeniçağ ve Dörtdivan OSB çalışmalarını sürdürmekteyiz. Yeniçağ ilçemizdeki OSB konusunda kamulaştırma çalışmaları hızlı biçimde devam ediyor. Yeniçağa OSB’ yi tercih edecek potansiyel yatırımcılara ihtiyaç duyacağı her kriterde halihazırdaki durumunu rapor haline getirdik. Ayrıca yatırımcılara yönelik bir şehir fizibilitesi’ de hazırladık.  Kamulaştırmanın tamamlanıp çok yakın bir zamanda artık yatırımcılarımıza parsel tahsislerine başlanmasını öngörüyoruz. Dörtdivan ilçesinde ise OSB konusunda yer seçim aşamasında olup hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda da 2023 yılı zarfında hızlı bir yol almayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

38 BİN HEKTARLIK TURİZM ALANI KRİTİK ROL ÜSTLENECEK

Karacasu ile Kartalkaya arasında kalan 38 bin hektarlık Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin Bolu’da turizmin gelişmesinde kilit rol oynayacağını vurgulayarak açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bolu için en önemli sektörlerden biri olan turizm konusunda 2022 yılında da önemli bir yol kat edilmiştir. Mevcut yatak kapasitemiz 2022 yılı Eylül ayı itibari ile turizm belgeli 30 tesiste 4651 yatak, basit turizm belgeli 121 tesiste 4620 yatak ve 13 kamu misafirhanesinde 550 yatak ile toplam 9821 yatak sayısına ulaşmıştır. 2022 yılı sonuna kadar bu sayının 10 bini geçmesi beklemekteyiz. 2023 yılında da yeni yatırımlar ile artışın devam edeceğini hedefliyoruz. 38,8 bin hektarlık bir alanda planlanan Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri Bolu’daki turizmin gelişiminde ve büyümesinde kilit bir rol durumundadır. Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde  yapılacak turizm yatırımları yatırım teşvik sisteminde beşinci bölge teşviklerinden faydalanabilmektedir. Dolayısı ile ilimizin turizm tesisleşmesi ve kümelenmesinde günümüzde ve gelecekte turizmin yönelimlerine göre profesyonel biçimde planlanmasını beklediğimiz Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi son derece önemli ve kritik bir rol üstlenecektir. Bu alandaki taslak plan çalışmaları 2023 yılı ilk çeyreğinde tamamlanmak üzere devam etmektedir. “

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.