VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DAN DÜNYAYA SOBA İHRACATI...

6 Aralık 2022

..........................................

ÖZEL HABER/ TEVHİDE İREM ZORLU

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde kendine özgü yapmış olduğu pelet sobası ve fındık kabuğu sobalarıyla adını dünyaya duyuran usta İsmail Atlı, siparişlere yetişemiyor. 

Bolu’nun Mudurnu ilçesi Demirciler Çarşısı'ndaki atölyesinde demire şekil vererek geçimini sağlayan 58 yaşındaki Atlı, dedesi ve babasından öğrendiği mesleğini sürdürüyor. Kendine özgü fındık kabuğu ve pelet soba tasarlayan İsmail Atlı, günde 5 soba üretiyor. Atlı, yaptığı sobaları 2 bin 500 liradan satışa sunuyor. Sobalar, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, Lübnan ve İtalya'da da alıcı buluyor.

SİPARİŞLERİ YETİŞTİREMİYOR

Atlı, Mudurnu’dan Lübnan’a kadar giden bu yolculukta bu sene Azerbaycan’daki okullardan çok talep olduğunu ve sipariş yetiştiremediğini belirtti. Her sene birçok ilden ve ülkeden sipariş alan Atlı, bu sene ise en çok Adana, İzmir ve Hakkâri, yurt dışından ise Lübnan, Azerbaycan, Fransa ve Yunanistan’dan taleplerin yoğunlukta olduğunu ve yurt dışındaki tüketicilerin kendi internet sitesi üzerinden iletişime geçtiğini söyledi. Ağırlıklı olarak soba üretimi yapan İsmail Atlı, “Yine kendi üretimim olan katlanabilir mangal vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bazen üretim aşamasında ürünleri yetiştirmekte zorlanıyorum” dedi. 

FINDIK KABUKLARI ALTIN DEĞERİNDE

Metal üzerine her şeyi yapan İsmail Atlı, “Mudurnu tavukçuluk varken kümeslere verdiğimiz bu sobaları kümes sahipleri ve bakıcılar odalarda da yakmak istediler. Üretimimiz yoğunlaştı, hatta fındık kabukları çöpe atılırken şimdi bizim için altın değerinde” ifadelerini kullandı.
Öte yandan diğer üreticilerden farklı olarak el emeği ile üretim yapan İsmail Atlı sadece kendinin yaptığını, motor ile üretim yapan üreticilerin çok yüksek fiyatlarda sattığını ve tüketicilerin randıman alamadığını dile getirdi. 

“BU MESLEKTE GÖNÜLLÜ OLMADAN BAŞARI OLMAZ”

Meslekteki başarısını gönüllük ve işi sevmekten geçtiğini söyleyen Atlı, “Bu meslekte gönüllü olmak çok önemli, işi severek yaparsan eğer başarılı olursun. Parayı fazla düşünmemek gerekiyor bazen. Bir işin hakkı ve değeri ne ise onu alacaksın. Bu mesleği benden sonra yapacak kişilerin de olmasını istiyorum. Torunlarıma vakit oldukça mesleği öğretmeye çalışıyorum” dedi.

  • BOLU'DAN DÜNYAYA SOBA İHRACATI...
1 yorum yapılmış
  • AdnanAli
    7 Aralık 2022 • 12:49
    Reis yaptığın atılımlarla Mudurnu nun sesi dünyaya nam saldı. Durmak yok yola devam.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.