VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

YUVA KÖYÜNDE SUÇLU ORTAYA ÇIKIYOR

23 Aralık 2022

...........................................

HABER: Tevhide İrem ZORLU

Bolu’daki Yuva köyünde geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan zehirlenme vakaları sonrası yürütülen soruşturmada, kusur raporunun açıklanması bekleniyor.

Bolu’nun Yuva köyünde 10 Temmuz 2022 tarihinde yaşanan zehirlenme vakası nedeniyle 148 kişi hastaneye kaldırıldı, 1 kişi de hayatını kaybetti. Olayla ilgili yapılan incelemede, zehirlenmelerin sudan kaynaklı olduğu tespit edildi. Olayla ilgili geçtiğimiz günlerde köy muhtarı Murat Erdoğan ve Bolu İl Özel İdaresi personellerine de soruşturma başlatıldı. Zehirlenen köylülerin avukatlığını üstlenen Tunahan Sarıalan açıklamalarda bulundu.

“SADECE ÇAYDURT YUVA KÖYÜNDE BU OLAY MEYDANA GELİYOR”

Ruhsatı olmayan yıkama tesisinin olduğunu söyleyen Avukat Tunahan Sarıalan, “Söz konusu yayla suyu, üç ya da dört farklı noktadan geliyor ve en son bir artezyende toplanıyor. Aşağı Yuva, Yukarı Yuva (Merkez Yuva) ve Çaydurt Yuva mahallelerine dağılıyor. Dağılan hatlardan sadece Çaydurt Yuva köyünde bu olay meydana geliyor. Yayla suyunun ihtimali üzerinde duruluyor ama yayla suyunda sıkıntı olsa ana kaynakta çıkması lazım ki, öyle bir durumda diğer mahallelerde de zehirlenme meydana gelirdi. Sadece Çaydurt su deposuna gelen hat, sondaj kuyusunun olduğu hat. Depodaki su belli bir seviyeye düştüğünde sondaj kuyusu devreye giriyor ve sondaj kuyusunun devreye girdiği yerden su deposuna giden hat üzerinde de ruhsatı olmayan yıkama tesisi var. Borularda tahribat var. Dosyada, bu ihtimalin üzerinde duruluyor” dedi.

“MUHTAR KAÇAK HAT ÇEKMİŞ”

2021 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bildirim yapmasına rağmen önlem alınmadığını belirten Tunahan Sarıalan, “Dosyada, muhtarın sorumluluğu ve kusuruna ilişkin tutulmuş bir dizi tutanak ve rapor mevcut. Kaçak hat var zaten bir de sürecin iyi yönetilememesi durumu da var. Zehirlenme vakaları başladıktan altı gün sonra su konusunda önlemler alınmaya başladı. Önce insanlar peş peşe hastaneye gitti ve günlerce devam ettiği için çoğu kişi zehirlendi. Muhtarın kaçak olarak çektiği ve T bağlantısı ile dağıttığı hattan gelen su, İl Özel İdaresi’nin tahsisli olarak belirlediği kaynakların dışında ve içilebilir olup olmadığı belli olmayan kaynaklardan geliyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 2021 yılında su için yüzde 70 oranında kirli ve içilemez olduğuna dair bildirim yapmış ve buna rağmen önlem alınmamış. İl Özel İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün de zincirleme ihmalleri, dosyadaki tutanak ve raporlarda mevcut” ifadelerini kullandı.

“ŞİRKETİN KUSURU OLUP OLMADIĞI RAPOR SONUCU BELLİ OLACAK”

Atık borusunun içme suyu borusunun 15 santim üstünden geçmesi gerektiğini söyleyen Sarıalan, “Nakliye şirketi atıklarını dereden çıkan su ile yıkıyor ve ruhsatsız bir şekilde yıkama tesisi kuruyor. Sonra da dereye tahsis ediyor. Yıkama tesisi kuran şirket, atık borusunu içme suyu borusunun 15 santim üstünden geçiriyor. Normalde içme suyunun en az 50 santim altında ve araya beton atılarak olması lazımdı. Kusur raporunun sonucuna göre, şirketin kusuru olup olmadığı belli olacak” ifadelerine yer verdi.

“İL ÖZEL İDARESİ’NİN BURADA KUSURU GÖRÜLÜYOR”

Gerekli bakım, onarım ve temizliğin İl Özel İdaresi tarafından yapılmadığını söyleyen Avukat Sarıalan, “Bolu İl Özel İdaresi, belediyenin yetki alanında olmayan yerlerde su ve kanal hizmetlerini yürütmekle görevli ve yetkili. Kanunda bu görev tanımı net bir şekilde yapılmış. İl Özel İdaresi, su deposunda gerekli temizlik, bakım ve onarıma ilişkin önlemleri almak ve ilgili birimlere talimat vermekle yükümlü. Dosyadaki raporlarda, su deposunun üstünün açık olduğu ve gerekli bakım, onarım ve temizliğin yapılmadığı da sabit olduğundan İl Özel İdaresi’nin burada kusuru görülüyor” açıklamasını yaptı.

“KAMU DAVASI HENÜZ AÇILMIŞ DEĞİL”

Soruşturma aşamasının tamamlanmadığını belirten Sarıalan, “Ekip olarak yaklaşık üç aydır bu dosyanın araştırma ve takibini yürütüyoruz. Soruşturma devam ediyor. Kusur raporunun çıkmasını bekliyoruz. Soruşturma aşaması tamamlanmadığı için henüz açılmış bir kamu davası da yok” diye konuştu.

“MALULİYET RAPORLARI ORTAYA ÇIKARACAK”

Yuva köy muhtarının su zehirlenmesinden epilepsi olan vatandaşın önceden de olduğunu söylemesi üzerine Avukat Sarıalan, “Söz konusu kişinin öncesine ilişkin bir epilepsi rahatsızlığı olmadığı söylendi bize ancak bu husus maluliyet raporları alındıktan sonra ortaya çıkacak bir durum olduğundan şimdiden net bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.

2 yorum yapılmış
  • hukuku
    23 Aralık 2022 • 16:32
    dosyada katkısı olmayan, vekaleti şüpheli bir avukatın mesleki reklamı haber değildir. Halkı alenen kandırıyorsunuz.
  • cab
    25 Aralık 2022 • 02:41
    70 üzerinde su icilemez diye çevre müdürlüğü uyarmış,il özel idaresi ve sağlık müdürlüğünün zincirleme ihmalleri varmış, muhtar kaçak hat çekmiş,bu ihmaller gerçekse çok çok vahim,bunun kamu oyuyla paylaşılması ve yukarıdaki kurum ve kişilerin cezası verilmesi gerekli,bu bolumuz için çok çok önemli
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.