VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU’DA YANGIN DEDEKTÖRÜ PROTOTİPİ ÜRETTİ

9 Ocak 2023

...................................................

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) yangın dedektörü prototipi üretti. NÜRDAM yangın dedektörü, orman yangınları başta olmak üzere her türlü yangını erken tespit ederek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi sağlayacak.

Yangın algılayıcılarının yerli ve milli üretiminin sağlanması ve geliştirilmesi amacıyla NÜRDAM Müdürü Dr. Yalçın Kalkan öncülüğünde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Nanoteknoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü öğretim üyeleri Doç. Dr. Arif Kösemen ve Doç. Dr. Sadullah Öztürk tarafından “Erken Uyarı Sistemine Sahip Yangın Algılayıcı Tasarımı ve İmalatı” projesi hazırlandı.

Patentli teknolojisi ile alevden yayılan ultraviyole ışınlarını algılayarak yangını tespit eden yerli alev dedektörü projesi, TÜBİTAK tarafından desteklendi. Projenin çıktısı olarak katma değeri yüksek teknoloji ürünü olarak NÜRDAM alev dedektörü prototipi üretildi.

Ülkemizde kullanılan ithal menşeili dedektörlerin yerini alacak NÜRDAM yangın dedektörünün ithal dedektörlere göre üstün avantajları bulunuyor. Bunlardan en önemlisi yaz mevsiminde yüksek sıcakların dedektör tarafından yanlış alarm olarak algılanması. NÜRDAM dedektörleri, kullandığı teknoloji sayesinde bu sorunu çözmüş durumda. Daha geniş açılı algılama yapan dedektörümüz muadillerinin 120 derecelik algılama açısına karşın 360 dereceye varan algılama açısına sahip. Bir üstün özelliği de ithal muadilleri 30 metreden algılama yapabiliyorken NÜRDAM dedektörü 100 metreden yangını tespit edebiliyor. Ayrıca NÜRDAM dedektörü muadillerinden daha uzun ömürlü hizmet sunuyor.

KALKAN: “GELİŞTİRMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Prototip aşamasındaki ürünü hakkında bilgiler veren Kalkan, “Birkaç metrelik hata payıyla çok geniş arazide alevi tespit edebiliyoruz. Mesela bir insan çakmağın taşıyla oynadığında bile, o çakmak taşından çıkan kıvılcımı tespit ederek sinyal üretebilecek, aynı zamanda bu sinyali algıladığında bölgeden 15 saniyelik kısa görüntüler alıp bunu ilgili merkezlere iletebilecek sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede özellikle orman yangınlarının çok kısa sürede tespiti hem de failinin belirlenmesi sağlanabilecek” diye konuştu.

“ŞUAN 3-4 BİN LİRA BANDINDA MAL EDEBİLİYORUZ”

Kalkan, Türkiye’de mevcut durumda yarı iletken tabanlı ithal alev dedektörlerinin kullanıldığına işaret ederek, “Bizim ürettiğimiz gazlı alev dedektörlerinin dünyada ticari bir muadili yok. Gazlı alev dedektörlerinin avantajı daha hızlı ve doğru çalışmaları, daha geniş açıdan algılama yapabilmeleri. Yaklaşık 10 senede, olduğu gibi çöpe atılacak yarı iletken alev dedektörünün ülkemize girişi, 5-6 bin avro bandında. Bizim, gazını değiştirerek, yani bakım sürecinden geçirerek, yarı iletken modele göre 4 kat daha uzun kullanım ömrüne sahip bu gazlı alev dedektörünü, şu an 3-4 bin lira bandında mal edebiliyoruz” dedi.

Ürettikleri alev dedektörünün doğrudan ihraç edilebilecek bir ürün olduğunu anlatan Kalkan, ürünün şu anda yatırımcısının bulunduğunu, prototipe ait ulusal ve uluslararası patent tescilinin ise kendisine ait olduğunu sözlerine ekledi.

  • BOLU’DA YANGIN DEDEKTÖRÜ PROTOTİPİ ÜRETTİ
  • BOLU’DA YANGIN DEDEKTÖRÜ PROTOTİPİ ÜRETTİ
1 yorum yapılmış
  • akur
    10 Ocak 2023 • 05:27
    Bi defa bilimimizn ne kadar geri olduğunu kelime hatasından öğreniyoruz.Dedektör kelime anlamı itibari ile ''bulucu'' demek. Bu alet yangın arayıp bulacak hali yok. Ancak bulunduğu yerde yangın olursa orda tespit eder. Onun ismide Sensör olur. TÜRKÇEMİZİ Düzgün kullanalaım
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.