VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Göynük'teki hayvan ölümlerinin sebebi "Yer fesleğini"

1 Aralık 2011

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, 2011 yılından beri Bolu'nun Göynük ilçesinde yaşanan hayvan ölümlerinin "yer fesleğeni"(mercurialis-annun) ...

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, 2011 yılından beri Bolu'nun Göynük ilçesinde yaşanan hayvan ölümlerinin "yer fesleğeni"(mercurialis-annun) denilen bitkiden kaynaklandığını söyledi. 

Bolu Valisi Özçimen, makamında düzenlediği basın toplantısında, Göynük'te yaşanan hayvan ölümlerinin nedeninin 'yer fesleğeni' isimli bitkiden kaynaklandığını bildirdi. 

2010 yılının başından beri Bolu'nun Göynük ilçesi Örencik köyünde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların belirlenemeyen bir nedenle öldüğünü belirten Özçimen, "Hayvan ölümleri halkımızda ciddi bir ekonomik kayba neden oluyordu. Köyde bugüne kadar 70 büyükbaş ile 56 küçükbaş hayvanı kaybetmiştik. Küçük bir köyde ciddi bir rakam. En son kurban bayramında, hayvan ölümleri olmuştu" dedi.

Kurban Bayramı sonrası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile hayvan ölümleriyle ilgili görüştüğünü ifade eden Özçimen, şöyle konuştu:

"Bakan Mehdi Eker, bu konuya büyük duyarlılık göstermişti. Görüşmemizin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden 10 kişilik bilim heyeti gönderildi. Ankara'ya canlı hayvan götürüldü. Samanlıklardan, meralardan ot numuneleri alındı. Alınan numuneler, Tarım Bakanlığı ve ilgili üniversitenin laboratuvarlarında incelenerek araştırmalar yapıldı. ve sonunda ölümlerin nedeni bulundu. Hayvan ölümlerinin sebebi 'yer fesleğeni' (mercurialis-annua) denilen bitkidir. Halkın 'yer fesleğeni' dediği zehirli bitkinin, toksolojik etkisi olduğu için ölümler ortaya çıktı."

Köylülerin, hayvanlarını bu bitkiye yaklaştırmamasını, samanlıkların bu ot türünden ayıklanması isteyen Özçimen, şöyle devam etti:

"Biz de bu otların ayıklanması için Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla ilaçlama yapacağız. Köylülere tavsiye ettik. Ciddi bir araştırma yapıldı. Netice tetkik edilmiş oldu. Asıl sebep, köylülerin yer fesleğeni dediği bitki. Bu bitki ölümlere sebep olmuş. Bu otları kurutacağız. İnşallah bundan sonra köyde hayvan ölümü yaşanmayacak."

Hayvanlarını kaybeden köylülere yardım yapılabileceğini ifade eden Özçimen, "Bugüne kadar yardımlarımız oldu. Bundan sonra da elimizden geldiğince yardım edeceğiz" dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.