VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

YAYLA EVLERİNDE FLAŞ GELİŞME!

23 Mayıs 2014

Orman Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı yönetmelik, Bolu il genelindeki 37 yaylada bulunan 636 yayla evini yıkımdan ...

Orman Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı yönetmelik, Bolu il genelindeki 37 yaylada bulunan 636 yayla evini yıkımdan kurtaracak sonuçlar verdi. Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, "31 Aralık 2011'den sonra yapılan bütün yayla evleri yıkılacak" dedi.   

 Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, orman alanı içinde kalan yayla evlerinin kullanıcılarının sil baştan tespit edileceğini, ardından da bu yayla evlerinin müdürlük tarafından belirlenecek bedeller üzerinden kullanıcılara kiralanacağını açıkladı. Yaylalarda devleti ev sahibi konumuna getiren ve vatandaşlara sadece kiracı statüsü veren yönetmeliğin ayrıntılarının yanı sıra Şahin, tüm çalışmalara rağmen yıkımdan kurtulamayacak yayla evi ve tesisleri açıkladı.

 VALİ START VERMİŞTİ

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları’nın il genelindeki yaylalarda kaçak yapılaşmaların arttığına işaret ederek, yıllardır akıbeti sürüncemede bulunan yayla evlerinden yenilerinin yıkılacağını ilan etmesini açıklamasının üzerinden 48 saat sonra yıkım talimatı vermesi, yayla evlerini yerelde yeniden gündeme getirdi. Yaylalardaki kaçak yapılaşmayı durdurmaktaki ısrarını, “Görevime ve hayatıma bile mâl olsa, yıkacağım” sözleriyle ortaya koyan Zahteroğulları’nın talimatı üzerine, 8 Mayıs’tan bugüne dek, 6 yaylada 12 yayla evi yıkıldı.

37 YAYLADA 636 YAYLA EVİ VE TESİS TESPİT EDİLDİ

Orman alanı içinde yayla evi ve tesisi bulunan vatandaşları yakından ilgilendiren konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, devlet ormanlarında bulunan ve 31 Aralık 2011 tarihinden evvel yapılmış olan bina ve tesislerin bulunmuş olduğu alanları ile içerisindeki yerleri kurum olarak tespit ettiklerini söyledi.

 ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Şahin, “Bolu Valisi Sayın Ahmet Zahteroğulları’nın talimatları doğrultusunda, Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimiz tespit çalışmalarını titizlikle sürdürmektedirler. Geleneksel metotlara göre, yayla ve otlak olarak kullanılan yerlerdeki yapı ve tesisler konusunda çalışmalarımız sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı yönetmelikle, 31 Aralık 2011 tarihinden önce ormanlık alan içerisindeki yaylalarda yapılmış olan yayla evi ve tesisler artık kayıt altına alındı. İlgililere kiraya verilecek. Bolu ili genelinde orman arazisinde bulunan 37 yayla, bu yaylalarda toplam 636 yayla evi ve tesis olduğunu tespit ettik. İl genelindeki yayla alanının toplam 1 milyon 440 bin 692 metrekareden oluştuğunu gördük” dedi.

 YAYLA EVİ KULLANICILARI BELİRLENMEK ÜZERE İLANA ÇIKILDI

 Şahin, açıklamalarının devamında, ormanlık alan içerisinde yayla evi ve tesis kullanıcılarının belirlenmesi öncesi ilana çıktıklarını açıkladı. İlanların 10 günden bu yana devam ettiğini belirten Şahin, ilan süresinin 20 gün daha devam edeceğini açıkladı. Şahin, ilanların Bolu Valiliği’nden, ilçe kaymakamlıklarından, Orman İşletme Müdürlüğü’nün ilan tahtalarından ve muhtarlıklardan görülebileceğini söyledi.

 31 ARALIK 2011 TARİHİ SONRASI YAPILAN TÜM YAYLA EVLERİ YIKILACAK!

 Gerekli planlama çalışmalarını yaptıklarını dile getiren Şahin, "Ormanlık alan içinde 31 Aralık 2011 tarihinden önce yapılmış yayla evi ve tesislerin belirlenerek rayiş bedeller üzerinden kullanıcılara kiraya verilecek. Ormanlık alan dışında ve içinde olmak üzere yaylalar ikiye ayrıldı. Son dönemde yıkımlarla gündeme gelen yayla evlerinin ormanlık alan dışında bulunan yayla evleri. 1 Mart 2014 tarihi sonrası yapılan orman dışındaki yayla evlerinin yıkım kararı, orman alanı içerisindeki yayla evleri için geçerli değil. Orman alanı içindeki yayla evlerinden 31 Aralık 2011 tarihinden sonra yapılanların tamamının kaçak kabul edilerek yıkılacak" dedi.

 BEDELLER HAZİRAN AYINDA BELİRLENECEK

 Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu çalışma ile hedefinin, geçmişte ormanlık alan içerisinde yapılan yayla evi ve tesislere statü kazandırmak olduğunu kaydeden Şahin, "Önümüzdeki günlerde Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bir komisyon kurulacak. Bu komisyonun kiralama bedellerini belirleyecek ve bu bedeller üzerinden ormanlık alan içindeki yayla evi ve tesisler kullanıcılara kiraya verilecek. Kiralama bedelleri ise önümüzdeki Haziran ayı sonuna dek belirlenmiş olacak" diye konuştu.

 KAYNAK: www.boluekspres.com Mehmet Korkusuz

2 yorum yapılmış
  • tarıık abacı
    22 Mayıs 2014 • 11:00
    vatana millete hayırlı uğurlu olsun bizim evimiz eskidi yerine yenisini yapabilecezmi konu hakkında bilgisi olan varmı
  • tarıık abacı
    22 Mayıs 2014 • 11:00
    vatana millete hayırlı uğurlu olsun bizim evimiz eskidi yerine yenisini yapabilecezmi konu hakkında bilgisi olan varmı
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.