VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

AYM BEKÇİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ...

1 Haziran 2023

.......................

Anayasa Mahkemesi (AYM), bekçilere ''arama'' ve gösterilere karşı ''önleyici tedbir alma'' yetkisi veren yasa maddelerini iptal etti. Buna göre, bekçiler silah taşıyabilecek, kimlik sorabilecek ancak elle üst araması yapamayacak.

AYM, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'ndaki bazı maddelerinin iptali için yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Bekçilere verilen toplantı, gösteri ve yürüyüşlere müdahale yetkisinin kural ve çerçevesinin çizilmediğini belirten Yüksek Mahkeme, düzenlemenin toplantı ve yürüyüş hakkına müdahale olduğuna hükmetti.

EL İLE DIŞTAN ARAMA VE ÖNLEYİCİ TEDBİR MADDELERİ İPTAL EDİLDİ

El ile dıştan kontrol yetkisinin de “kişilerin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına” sınırlama getirdiği vurgulandı.

“Halkın sükûn ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engelleme” yetkisine ilişkin madde de iptal edildi. Gerekçe olarak da düzenlemenin çerçevesinin ve sınırlarının çizilmediği belirtildi.

Mahkeme, “Engelleme yetkisinin uyarma yetkisini aşması ve temel haklara müdahale boyutuna ulaşması mümkündür" değerlendirmesi yaptı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.